Tragickou nehodu z loňského října, při níž u Bystřice nad Úhlavou zemřel po střetu s dodávkou 33letý motorkář z Klatov, začal tento týden rozplétat klatovský soud. V roli obžalovaného před ním stanul řidič dodávky Martin Rezler (45) z Kutné Hory. Ten ale odpovědnost za nehodu odmítá.

Neštěstí se stalo 2. října 2015 před 16. hodinou. „Obžalovaný, který řídil dodávku Peugeot Boxer ve směru Nýrsko – Janovice nad Úhlavou, nedal na křižovatce u Bystřice nad Úhlavou při odbočování vlevo přednost v jízdě protijedoucímu motocyklu. Došlo k čelní srážce, kdy motocyklista narazil nejprve do předního skla dodávky Peugeot Boxer a poté byl odmrštěn na čelní část vozidla Fiat Ducato, stojícího v prostoru křižovatky na vedlejší silnici ve směru od Bystřice nad Úhlavou," popsala nehodu v obžalobě státní zástupkyně.

NECÍTÍ SE VINEN

Rezler se u soudu hájil tím, že by bezpečně odbočil, nebýt Fiatu Ducato, který jel od Bystřice a jehož řidič si ho podle něj v první chvíli nevšiml a najel si při odbočování výrazně vlevo, do jízdní dráhy Peugeotu Boxer. Musel proto peugeota zastavit a pak se znovu rozjet, navíc si musel trochu nadjet, aby druhou dodávku objel. Motorkáře spatřil až na poslední chvíli. Snažil se ještě zareagovat, ale marně. „Zabránit střetu už nebylo v lidských možnostech," uvedl Rezler, který si postěžoval, že dodávka poté zacouvala o několik metrů zpět a při příjezdu záchranných složek a policistů tak už nebyla na svém původním místě.

Řidič fiatu u soudu potvrdil, že s dodávkou couvl. Vysvětloval to ale tím, že mu nic jiného nezbylo, neboť z motocyklu vytékal pod vůz benzin a hrozilo riziko výbuchu. Upozornil také, že o svém couvnutí řekl policistům, což potvrdil i další svědek. Zároveň řekl, že vinu podle něho nese Rezler, který při odbočování přehlédl motorkáře, jenž jel sice maximálně devadesátkou, ale byl celý v černém a zřejmě splynul se stromy u silnice.

OSUDNÁ ZRANĚNÍ

Po nehodě motorkáři poskytovalo hned několik lidí první pomoc, ale podle soudního znalce z oboru zdravotnictví nebyla sebemenší šance na jeho záchranu. Příčinou smrti bylo odtržení lební spodiny od krční páteře, kromě toho měl řadu dalších zranění.

Líčení bylo odročeno na neurčito, neboť soud si vyžádá od policie doplnění důkazů. Poté dostane prostor soudní znalec z oboru dopravy ke zpracování posudku a až poté se bude konat další líčení.

Rezlerovi hrozí za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení.

Rodiče mrtvého po něm navíc požadují odškodné ve výši 800 tisíc korun. „Matka motorkáře se po události zhroutila a potřebuje stále lékařskou péči," uvedl k tomu zmocněnec poškozených.