Nápad vyhrožovat výbušninou se zrodil v hlavě 27letého Plzeňana, který měl mít 15. dubna u klatovského soudu hlavní líčení. A dostal „geniální" nápad, jak se mu vyhnout. Sám se zavolat zřejmě bál, a tak poprosil svého kamaráda ze Sušice, aby na soud zatelefonoval on. Ten to odmítl, ale pomohl alespoň tím, že speciálně pro tyto účely zakoupil mobil a předal ho dalšímu obyvateli města na Otavě, který již Plzeňanovi vyhověl a zavolal na soud, že je tam uložena bomba.

Policistům nezbylo nic jiného, než budovu zcela vyklidit a na místo povolat pyrotechnika se speciálně vycvičeným psem. Než se celý objekt prohledal a zaměstnanci se mohli vrátit do práce, uplynulo zhruba dvě a půl hodiny.

Po čtyřech měsících mají policisté jasno, kdo za výhrůžkou stál. „Včerejšího dne bylo vyšetřovatelem zahájeno trestní stíhání 27letého muže z Plzně a dvou mužů ve věku 25 let ze Sušice," uvedla v pátek klatovská policejní mluvčí Hana Kroftová. Přestože volal jen jeden ze členů trojlístku, trest hrozí všem třem úplně stejný – až pět let vězení.