Manažer, který v úterý stanul před klatovským soudem, vinu částečně svaluje na jiné představitele firmy a částečně i přiznává, ale vše vysvětluje tím, že firma byla tehdy ve velmi špatné finanční situaci a on musel peníze nutně použít na provozní náklady. Jinak by podle něj hrozila obrovská katastrofa.

Podle obžaloby se měl Matoušek dopustit trestné činnosti mezi listopadem 2009 a červnem 2010. „Jako povinný nezajistil řádné odvádění daně z příjmu fyzických osob, ačkoliv zaměstnancům společnosti srazil příslušnou částku ze mzdy, přičemž tyto platby řádně neodvedl," uvedla státní zástupkyně Libuše Jakubcová, podle níž tak Matoušek připravil Finanční úřad Klatovy o nejméně 936 933 korun. Obdobné to mělo být s pojistným na sociální zabezpečení včetně příspěvku na státní politiku nezaměstnanosti, kde měl Matoušek jako jednatel připravit Okresní správu sociálního zabezpečení Klatovy o 318 108 korun, a s pojistným na zdravotní pojištění, kde měl Matoušek připravit zdravotní pojišťovny o celkem 448 987 korun.

Matoušek, který v masokombinátu působil jako jednatel od prosince 2008, před soudem prohlásil, že se necítí vinen. Všechny tyto platby podle něj podepisovala tehdejší generální ředitelka Vladka Pivoňková a on to jen dostával na vědomí. „Později jsem zjistil, že není zaplacené zdravotní pojištění a finanční úřad. Když jsem to zjistil, tak jsem nechal alespoň část uhradit. Část proto, že jsme byli ve špatné finanční situaci a část peněz jsem musel použít na provozní účely. Bylo tam šest tun čpavku, a kdyby nám zavřeli vodu a elektřinu, tak hrozila ekologická katastrofa pro celé Klatovy," prohlásil Matoušek. Jeho slova ale jednoznačně odmítla Pivoňková. „I kdyby byla přerušena dodávka vody a elektřiny, žádná havárie by nehrozila," řekla a zároveň popřela, že by na situaci ona nesla odpovědnost.

Na Matouškovu stranu se naopak postavil většinový vlastník Šumavského masokombinátu, který je dnes v konkurzu, Jaroslav Komora, jenž řekl, že o platbách nerozhodoval Matoušek ani on sám, ale triumvirát ředitelů v čele s Pivoňkovou.

Líčení bylo odročeno na konec srpna. Matouškovi hrozí až pět let vězení.