Zadrželi jej, ještě než poškození zjistili, že byli okradeni.

Policisté si v úterý 2. října krátce po půlnoci nejdříve všimli auta s cizími registračními značkami zaparkovaného u silnice nedaleko státní hranice u Svaté Kateřiny. „Uvnitř seděla žena, kterou zkontrolovali a zjistili, že jde o cizinku,“ uvedla klatovské policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Žena sedící v autě nic neporušovala, takže hlídka pokračovala v jízdě směrem k hranici, až narazila na u silnice ležící motorovou pilu. Při zkoumání nálezu policisté zpozorovali na sousední louce mezi silnicí a lesem ještě stavební kolečko. „Prozkoumávali terén, zda není v blízkosti nějaký člověk a po přiblížení se k místu nálezu zjistili, že na stavebním kolečku jsou naskládány různé věci a pod ním se schovává muž. Policisté podezřelého muže zajistili a zjistili že jde o šestatřicetiletého cizince,“ popsala Ladmanová.

Jak se ukázalo, zadržený Rumun byl předtím „na návštěvě“ v sousedním Německu. „Vnikl do budovy skladu, kde vzal motorovou pilu a popruh na křovinořez. Z hospodářského objektu vzal stavební kolečko, bourací kladivo, dvě cívky s prodlužovacím kabelem, brusku, měřící pásmo, plastový kanystr a naložil vše na kolečko. V dalším objektu ze zaparkovaného traktoru do odcizeného kanystru odčerpal motorovou naftu. S odcizenými věcmi se pak vracel na území České republiky, kde na něho ve vozidle čekala přítelkyně,“ informovala Ladmanová s tím, že v době zadržení poškození ještě ani nevěděli, že byli okradeni. „Trestní věc bude postoupena policistům do Spolkové republiky Německo,“ uzavřela Ladmanová.

Václav Šampalík, bývalý zastupitel za KSČM a klatovský lékař dostal za nehodou, kterou vloni v létě způsobil trest zákazu řízení na tři roky a 40 měsíců podmínky, při jejímž porušení 30 měsíců vězení. Pojišťovně musí zaplatit 250 tisíc korun.
Klatovský lékař dostal za smrt podmínku