Je dnes již bývalý klatovský policista Petr Turhobr zločinec, který přeběhl na druhou stranu barikády? Nebo se ničeho špatného nedopustil? To zatím soud nerozhodl. I když se očekávalo, že při včerejším líčení u klatovského soudu by mohl zaznít rozsudek, verdikt nemohl být vynesen. Objevily se totiž nové skutečnosti, kvůli nimž se musí konat další jednání.

Petr Turhobr (48) z Klatov je obžalován z toho, že se v době, kdy sloužil jako komisař na oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování v Klatovech, dopustil zpronevěry. Jako předseda Sportovního klubu policie Klatovy si měl podle obžaloby ponechat část dotací, které tento klub obdržel na činnost dětí a mládeže. Trestnou činnost spáchal podle krajské státní zástupkyně Ireny Kondrové v letech 2009 až 2012. Každý rok to podle ní bylo stejné. Město Klatovy poskytlo SKP Klatovy dotaci, ze které měl Turhobr uhradit faktury za užívání pozemků a budov. Jenže Turhobr si podle obžaloby vždy část této sumy ponechal pro svoji potřebu. „Svým jednáním způsobil Sportovnímu klubu policie Klatovy celkovou škodu ve výši nejméně 133 970,14 Kč," uvedla v obžalobě Kondrová.

Turhobr, který sloužil u policie od roku 1988 až do února 2014 a dnes pracuje jako dělník na pile v Německu, držel v přípravném líčení bobříka mlčení, u soudu už ale promluvil. Přiznal sice, že klub měl pohledávky, ale odmítl, že by finance zpronevěřil. „Dotace od města jsem nikdy nepoužil pro svoji potřebu. Naopak jsem část dluhu ze svého ještě uhradil, musel jsem si na to půjčit peníze od rodičů," prohlásil Turhobr a dodal, že vše je zaneseno v účetnictví SKP Klatovy, které má u sebe doma. Prohlásil také, že o financích SKP nerozhodoval sám, ale že to bylo v kompetenci pětičlenného výboru, v němž kromě něj byla mimo jiné i jeho manželka, která stále slouží u policie. „Vše to kontrolovala tříčlenná revizní komise," uvedl Turhobr.

To ale odmítl před soudem další dnes již bývalý policista, který měl spolu s Turhobrem dispoziční právo k účtu SKP a který byl místopředsedou. „Nikdy žádný výbor nebyl, nescházeli jsme se. Nevím ani o žádném kontrolním orgánu. Vše bylo v Petrově režii," prohlásil muž z tehdejšího vedení SKP.

Líčení bylo odročeno na neurčito, za zpronevěru bývalému policistovi hrozí až pětiletý nepodmíněný trest. Navíc to není jediný problém, který má. Nedávno byl totiž na sousedním Domažlicku obviněn z podvodu, zpronevěry a křivého svědectví.