Během zhruba dvou let měla síť překupníků a dealerů podle obžaloby rozvozit a rozprodat desítky kilogramů pervitinu za desítky milionů korun. U některých obžalovaných policie rovněž nalezla nelegálně držené zbraně, mj. pistole a samopaly. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí pachatelům od dvou do osmnácti let.

Hlavou gangu měl být třicetiletý David Szulcsányi, který byl už jednou za drogovou trestnou činnost souzen. Jeden z obžalovaných, Tomáš Knepr, který se měl dle státního zastupitelství na obchodu s drogami podílet a u kterého policie při domovní prohlídce našla pervitin, včera před senátem uvedl, že drogu koupil jako spalovač, doplněk ke cvičení. „Mělo to pomoci k lepšímu spalování tuku a fungovat jako motor do sportu,“ řekl soudci s tím, že zhruba třetinu gramu si přisypával do koktejlu před dvoufázovým tréninkem. „Pil jsem ho vždy půl hodiny před fyzickou zátěží, aby tam byl ten správný start,“ poznamenal.

Cyklisté budou mít v Aši zase o radost víc. V brzké době totiž vzniknout na Vrchu Háj tři nové trasy singletrailů.
Na Vrchu Háj v Aši vznikne adrenalinový ráj pro cyklisty

Knepr vypověděl, že si pro svou potřebu látku opatřil hned několikrát, nakupoval ji dle dostupného množství a ceny. „Když mi někdo řekl, mám tady deset, patnáct, pět, osm (gramů -pozn. red.), tak jsem mu řekl, že si to vezmu, a až bude mít příště znovu, ať se ozve. Za gram jsem dával 500 korun,“ sdělil muž, který byl v minulosti rovněž odsouzen za přechovávání látek na výrobu metamfetaminu a za držení metamfetaminu samotného.

Další z obžalovaných, David Ježek, přiznal, že byl drogovým dealerem a pervitin kupoval od Davida Szulcsányiho. „Nejčastěji to bylo od deseti do padesáti gramů a drogu jsem sám distribuoval dál. Začal jsem s tím přibližně na začátku roku 2019,“ vypověděl. Dodal, že se Szulcsányim se dobře znal, byli kamarádi ze školy a o jeho obchodování s návykovými látkami věděl dlouhodobě. „Co jsme tady všichni obžalovaní, tak mohu říci, že jsme se dlouhodobě scházeli a bavili i mimo trestnou drogovou činnost,“ konstatoval.

Ježek také zmínil, že když někdo pervitin potřeboval a Szulcsányi nebyl k dispozici, zákazníky odkázal na svého mladšího bratra. Ten rovněž usedl na lavici obžalovaných.

Soud bude pokračovat v následujících dnech výslechy obžalovaných a dalších svědků.