Asi tak nějak vypadaly návštěvy dvou mužů ve věku 38 a 47 let z Plzně, kteří objížděli seniory v západních, středních a severních Čechách a nutili jim výměnu dveří. Někdy při tom dokonce neváhali sáhnout k násilí.

Oba výtečníci tak měli činit v roce 2017, jejich případ ale uzavřeli policisté až nyní. Na krku podle nich mají sedm případů, jichž se měli dopustit v Horažďovicích, Sušici, Žatci, Příbrami či na Chebsku. Vybírali si muže i ženy pokročilého věku, které přiměli k výměně dveří. Tu si nechali zaplatit. A protože vždy namontovali dveře levné, interiérové, namísto slíbených bezpečnostních, přišli vždy napálení senioři o tisíce. V jednom případě dokonce Plzeňané dveře vyměnili násilím i přes nesouhlas. V obci u Mariánských Lázní v bytovém domě řekli třiadevadesátileté ženě, že provádí výměnu dveří u bytů v celém domě. „Žena s tímto nesouhlasila, ale i přes její nesouhlas vstoupili neoprávněně do jejího bytu. Pachatelé přinutili poškozenou, aby proti své vůli připustila výměnu dveří a uhradila 10 000 Kč,“ popsala Dana Ladmanová z klatovské policie a dodala, že samozvaní řemeslníci na dokladech uváděli jméno neexistující firmy.

Celková škoda přesáhla 80 tisíc korun.

Oba muži byli nyní obviněni ze spáchání přečinů podvod, porušování domovní svobody a útisk. Senioři by ale měli být i nadále na pozoru. „Není vyloučeno, že tuto trestnou činnost spáchali i na jiných místech či osobách, které ale tuto skutečnost neoznámily. Není také vyloučeno, že v této trestné činnosti stále pokračují, jsou takové indicie. Pokud by se někdo s podobným případem setkal, nechť se neprodleně obrátí na policii,“ dodala Ladmanová.

Ilustrační foto
Hledali houbaře i turistku, ošetřovali čtyři zraněné