Až půjde paní Marta z Klatovska v sobotu 23. ledna na nýrský hřbitov, aby zapálila svíčku na hrobě svého zesnulého druha Vlastimila, určitě jí hlavou proletí uplynulý rok. Byl pro ni plný utrpení. Vše začalo tím, že se 23. ledna 2015 její životní partner oběsil poté, co byly rodině odebrány děti, neboť se objevilo podezření, že starší z holčiček, tehdy pětiletou, otec pohlavně zneužíval. Poté si paní Marta užila měsíce plné bolesti, ale vzdát se nehodlá. Je i nadále rozhodnuta bojovat za očištění jména svého mrtvého druha a také podala žalobu na stát, který podle ní může za to, že přišla o životního partnera.

Případ Marty a jejího druha Vlastimila, o němž Deník informoval jako první, obletěl před rokem celou republiku. Připomeňme si, co se tehdy stalo. Podezření z možného zneužívání holčičky pojala jako první speciální pedagožka Dominika Bezděková, k níž dítě chodilo kvůli špatné výslovnosti a špatné komunikaci. Zkonzultovala to s dalšími odborníky a poté soudní znalkyně z oboru klinická psychologie Ivana Holubcová případ oznámila policii. Ta zahájila vyšetřování pro podezření z pohlavního zneužívání a klatovská sociálka na základě předběžného opatření klatovského soudu odebrala rodině z Nýrska obě holčičky, které umístila k příbuzným. Otec, který se s nimi nesměl stýkat, situaci neunesl a oběsil se. Stalo se tak krátce předtím, než měl absolvovat speciální sexuologické vyšetření. Policie případ nakonec odložila, aniž jasně řekla, zda otec dítě zneužíval, či nikoli.

Strach ze stalkera

„Je to už rok, ale pořád se s Vlastovou ztrátou nedokáži vyrovnat. Zdá se mi o něm, často se s holkami koukáme na jeho fotky a vzpomínáme na něj. Moc nám chybí a já si ani po roce neumím představit, že bych měla někoho jiného. Zrovna dnes jsem byla zase na hřbitově. Půjdu tam i v sobotu, která pro mě bude hodně těžká," řekla Deníku paní Marta, která se kromě smrti druha a s tím spojeným policejním vyšetřováním musela v uplynulém roce vyrovnat i s pronásledováním stalkera.

„Jde o člověka z Nýrska, který se mi ozval a nabídl mi pomoc, například s vymalováním bytu. Já za to samozřejmě byla moc ráda, jenže on pak chtěl víc, o což já neměla zájem," vzpomíná Marta.

Muž, který má v Nýrsku velmi špatnou pověst, se ale s odmítnutím nehodlal spokojit. Začal ženu bombardovat SMS zprávami i telefonáty, pomlouval ji na sociálních sítích. Opakovaně se snažil kontaktovat ji i její děti a situace došla tak daleko, že vše musela řešit policie. Případ doputoval až ke klatovskému soudu, kde v nejbližších měsících muž stane v roli obžalovaného z nebezpečného pronásledování.

Žaluje český stát

Marta i s dětmi opustila Nýrsko a teď žije v malé obci nedaleko Klatov. Obě děti chodí do školky, starší už brzy čeká zápis do školy. Oporu žena, která stále válčí s nedostatkem financí, našla v klatovské advokátce Juditě Jakubčíkové, která jí podle svých slov tak trochu supluje rodinu. „Já jsem advokátka, ale ty dětičky mi přirostly k srdci. Měla jsem je tu na oběd, měly tu být i na Vánoce. To jsem ale bohužel onemocněla, tak jsem jim alespoň poslala dárky. Děvčata mi říkají babi a mají mne ráda, stejně jako já je. Paní Marta mi dosud nezaplatila ani korunu a ani jsme o tom nemluvily, pomoci jí považuji za lidskou povinnost," řekla Jakubčíková, která Deníku potvrdila, že jménem paní Marty podala žalobu na český stát. „Konkrétně jsme podali žalobu na ministerstva spravedlnosti, vnitra a pro místní rozvoj. Důvodem je, že jejich orgány se svým jednáním dopustily podle matky toho, že otec neunesl situaci a sáhl si na život. Žalujeme stát o takovou částku, aby děti měly do 18 let věku alespoň trochu přijatelný život. Specifikovat ji ale nechci," dodala Jakubčíková.

I když od smrti jejího druha uplyne v sobotu už rok, Marta se stále nehodlá vzdát a chce bojovat za očištění jeho jména.

„Konečně jsem se dostala do spisu a po jeho prostudování jsem přesvědčena, že Vlasta nic špatného neudělal. Chci proto udělat vše pro to, abych očistila jeho jméno. Nenechám to usnout, protože si myslím, že si to Vlasta nezaslouží. Já to jednou dokáži a budu mít černé na bílém, že je nevinný," dodává paní Marta, která by ráda postavila svému Vlastovi pomníček pod stromem, na němž si vzal život. O povolení již požádala nýrskou radnici.