Gábor není žádné neviňátko. Na Slovensku byl už čtyřikrát soudně trestán, naposledy dostal pořádný „flastr“ za loupež. Odseděl si sedm let a osm měsíců, propuštěn byl letos v březnu. Ve své vlasti se ani neohřál a zamířil do Čech. Na dva týdny se zastavil na Olomoucku, kde podle svých slov dokonce pracoval, ale pak zvedl kotvy a rozhodl se vydat za svou matkou, která bydlí na ubytovně v Plzni. Usídlil se u ní, ale protože se mu údajně nedařilo najít práci, kradl. „Vzal jsem telefon a dvanáct set korun, oboje jsem ale musel vrátit, když mě chytili,“ řekl Gábor, jehož za to Okresní soud Plzeň-město potrestal osmi měsíci, které mu podmíněně odložil na zkušební dobu třiceti měsíců.

Nehoda u Rabí.
Řidiče, který naboural dvě auta a ujížděl policii, musel hledat vrtulník

Pouhé dva dny poté, co verdikt nabyl právní moci, se Gábor opil, sedl do vlaku a dojel do Klatov, kde u nádraží potkal Pavla D. (36). „Požádal jsem ho o cigaretu a o peníze, které jsem chtěl, abych se mohl vrátit na Slovensko. Sám jsem měl totiž jen dvanáct korun. Cigaretu mi dal, ale peníze ne, řekl, že nemá. A odcházel. Já mu nevěřil. Zezadu jsem ho proto srazil na zem, a když ležel na břiše, okradl jsem ho,“ přiznal soudu slovenský recidivista. „Vzal mě do kravaty a sebral mi klíče od auta, krokoměr a peněženku. Když jsem se ptal, co dělá, řekl s ledovým klidem, že si bere peníze na cigarety,“ popsal přepadený.

Gábora lup nenadchl, v peněžence bylo jen pár korun, a tak vše zahodil. Krátce poté byl zadržen přivolanou policií. Skončil ve vazbě a za mřížemi už zůstane. Klatovský soud ho za loupež poslal na tři roky do věznice s ostrahou. „Soud nemohl uvažovat o jiném trestu, než nepodmíněném. Ten mohl být ještě přísnější, přihlédli jsme ale k jeho doznání,“ uvedl soudce Jan Kasal.

Rozsudek je pravomocný. Teď se dá očekávat, že Gáborovi bude přeměněna v Plzni podmínka na nepodmíněný trest, a poté bude nejspíše převezen na Slovensko, aby si tam odpykal zbytek trestu.

Ilustrační foto
Členové StB přinutili disidenty k vystěhování. Půjdou před soud