Podmínkou potrestal v úterý klatovský soud Stanislava Luhana (42) ze Sušice, jehož pes v roce 2014 podle obžaloby porazil na chodníku 87letého muže. Senior se těžce zranil a později v nemocnici zemřel. Kauza už se vleče delší dobu. Luhana, jenž trvá na své nevině, soud vloni v létě potrestal podmínkou, letos v únoru ho osvobodil a teď ho zase potrestal podmínkou. Případ ale stále nekončí. Luhan se opět odvolal ke krajskému soudu, a tak obě strany čeká další kolo.

Neštěstí se stalo 22. srpna 2014 ve Volšovské ulici v Sušici, kde Luhan vedl po chodníku koloběžku, ke které měl na delším vodítku přivázaného psa rasy rhodéský ridgeback. Pes nebo vodítko se poté dostali podle soudu do kontaktu s 87letým mužem, který šel po chodníku ve stejném směru, následkem čehož jmenovaný upadl a utrpěl zlomeninu krčku pravé stehenní kosti.

„S tímto zraněním byl hospitalizován na chirurgickém oddělení Nemocnice Sušice, kde bylo provedeno 25. 8. 2014 operační řešení s náhradou zlomené části stehenní kosti endoprotézou," uvedla v obžalobě státní zástupkyně s tím, že později se stav pacienta zhoršil a on 2. října 2014 zemřel. Podle soudních znalců z oboru zdravotnictví zraněný důchodce zemřel na otravu krve. Zlomenina krčku způsobená pádem jeho smrt přímo nezavinila, ale svůj podíl na ní měla.

Senior nebyl před svou smrtí vyslechnut procesně použitelným způsobem, incident nezachytila žádná z kamer, a tak klíčové bylo svědectví muže, jenž incident viděl a soudu popsal. Ten je ale podle Luhana nedůvěryhodný, obžalovaný navíc zkritizoval i soudy a státní zastupitelství. „Jsem tady ze strany soudů dva roky šikanován, přehazujete si mě z Plzně do Klatov a zpět. Státní zastupitelství došlo k názoru, že fyzikální zákony neplatí," stěžoval si Luhan a opět zopakoval: „Já jsem nic nezavinil. Pán přede mnou upadl a já mu pomohl."
Soudce Jan Kasal ale došel k závěru, že se těžkého ublížení na zdraví dopustil, a odsoudil ho k čtyřměsíčnímu trestu, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu jednoho roku. Musí také zaplatit necelých 52 tisíc korun zdravotní pojišťovně. Verdikt není pravomocný.