BYLO TO PO RUMU
Mladíci ve věku 14, 18 a 19 „vyzdobili“ historické hradby, ale i například transformátorovou stanici, zejména nápisy „HOVNO“, ale i třeba „Mám ráda poníky“ či metrovým dámským přirozením. Chytit je pro policisty nebylo těžké. Řádili totiž za bílého dne, a tak neušli pozornosti lidí. Jeden z nich zavolal linku 158 a hlídka je zadržela přímo při činu.

Psali jsme dříve: FOTO: V Klatovech řádili sprejeři, poničili i historické hradby

O víkendu se pachatelé vrátili a nápisy odstraňovali. Se dvěma z nich redaktor Deníku hovořil přímo na místě. „To vy jste o nás napsal, že jsme kandidáti na hlupáky roku? Tak tomu jsme se zasmáli,“ říká mi jeden z nich. Když mu oponuji, že to hloupost byla, a pořádná, a že by na místě byla i omluva za to, co udělali, nemá se k tomu. A nemá se ani k tomu, aby činu litoval. „Brečet kvůli tomu nebudu,“ reaguje. A proč tedy nápisy odstraňují? „Abychom to nemuseli platit,“ říká druhý. A proč to vůbec udělali? „Ožral jsem se… Flaška rumu a bylo,“ odpovídá první z nich, zatímco odstraňovačem graffiti natírá výtvory na zdi. Na nápisy, které nastříkali, se samozřejmě musím také zeptat. „Proč HOVNO? Protože ta písmenka do sebe hezky zapadají. A proč Mám ráda poníky? To kvůli jedné holce, která nás naštvala,“ nabízí své vysvětlení. Více se mladíci se mnou bavit nechtějí, nechtějí komentovat ani to, co si vyslechli doma.

Čtěte také: Vybrzdil auto a na jeho řidiče vytáhl pistoli, od soudu odešel s podmínkou

MUSÍ TO VYLEPŠIT

„Sprejeři nám sami nabídli, že graffiti odstraní, a my jsme s tím souhlasili. Byl jsem se na to podívat a musím říci, že to není úplně dokonalé. Budeme trvat na tom, aby vše bylo uvedeno do původního stavu,“ řekl Deníku tajemník klatovské radnice Milan Jarošík. Dodal, že jen v případě městského úřadu činí škoda 30 tisíc korun. Pokud by mladíci nedokázali svoje výtvory sami odstranit, postará se o to město. To ale pachatelé budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, než když vše uvedou do původního stavu sami.

Z hledáčku navíc sprejery nepustila ani policie. „Nikdo dosud nebyl z ničeho obviněn, čekáme na znalecké posudky. Případ ale dál šetříme pro podezření z přečinu poškození cizí věci,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Oba starší sprejery tak nejspíše čeká soud.