Na pět let poslal ve středu klatovský soud do věznice s ostrahou Karla Bořánka (48 let, na snímku) z Klatov. Ač mu chybí přední zuby a fešákem by ho asi nazval jen málokdo, je Bořánek pravděpodobně nejúspěšnějším sňatkovým podvodníkem Klatovska za poslední roky. Podle obžaloby připravil v letech 2010 až 2012 o různě velké finanční částky i různé věci desítku žen ze západních Čech, s nimiž se seznamoval pomocí internetu. Napálit se tomuto recidivistovi podařilo i dva muže, v jejich případě ale nešlo o sňatek, nýbrž o auto. Celková škoda přesáhla 600 tisíc korun.

Bořánek si podle obžaloby vybíral ženy ve věku okolo čtyřicítky, s nimiž se seznamoval přes různé sociální sítě, především přes Badoo. Tvrdil jim, že s nimi chce navázat bližší vztah, v některých případech dokonce sliboval manželství a společný život. Z žen pak podle obžaloby „tahal" pod různými záminkami peníze, někdy od nich vylákal i počítač, mobil či jinou věc, přičemž se většinou vymlouval na svou rodinu a útočil na city.

„Klečel přede mnou na kolenou a prosil o peníze. Prý mu kvůli exekuci odvezli děti do dětského domova. Neodolala jsem a peníze mu půjčila," řekla soudu jedna z podvedených. „Seznámili jsme se přes internet. Psali jsme si, pak mě navštívil v Chebu. Před Vánocemi mě prosil o půjčku, prý nemá na dárky pro děti. Tak jsem vzala úspory a půjčila mu 40 tisíc korun. I když mi je měl vrátit do několika dnů, nedostala jsem nic," uvedla další žena, jejíž zdravotní stav je tak vážný, že nemohla ani přicestovat ke klatovskému soudu a musela být vyslechnuta soudem v Chebu, kde žije. I ostatní výpovědi si byly podobné jako vejce vejci. Některé z žen dokonce přiznaly, že si kvůli Bořánkovi vzaly půjčku a protože jim dluh nesplatil, ocitly se samy v existenčních problémech.

Bořánek ale u soudu přiznal půjčky jen od dvou žen, jinak je podle něj vše vymyšlené. Jeho advokát dokonce žádal zproštění obžaloby, když mimo jiné argumentoval tím, že poškozené ženy si to zavinily vlastní neopatrností.

Státní zástupkyně naopak požadovala trest zhruba v polovině trestní sazby, která činí dva až osm let, a soudní senát v čele s Jaromírem Veselým jí vyhověl. Bořánka poslal na pět let do věznice s ostrahou. Zároveň je povinen uhradit poškozeným škody. Podle Veselého senát neshledal žádné polehčující okolnosti, naopak přitěžujících byla celá řada. „Jednání se obžalovaný dopustil bezprostředně po propuštění z výkonu trestu," uvedl mimo jiné Veselý, který připomněl, že Bořánek byl už jedenáctkrát soudně trestán, a to především pro podvody a zpronevěry. I teď je ve vězení, kde si odpykává předchozí trest 3,5 roku. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.