JÍDELNÍČEK: Italské květákové rizoto se šafránem je přímo ohňostrojem chutí
Kaše jsou ke snídani ideální. Jsou zdravé, navíc zasytí, takže vám do oběda nevyhládne. Ale kdyby přeci jen, dnes si můžete dát ke svačině borůvkový skyr. K obědu si naservírujte italské květákové rizoto a k večeři zeleninový salát s tuňákem a vejcem.
Celkem za den: 6010 kJ, bílkoviny 82 g, tuky 50 g, sacharidy 160 g. Recepty najdete níže:
Snídaně
Pohanková kaše s hruškami a ořechy (1400 kJ)
40 g lámané pohanky
70 ml polotučného mléka
Lžička čekankového sirupu
100 g hrušky nebo jablka
15 g vlašských ořechů
Skořice
Pohanku vsypeme do vroucího mléka (nebo vody), přiklopíme a necháme dojít (lépe se dělá více porcí najednou). Pohanku můžeme i klasicky vařit, ale ztratíme tím některé prospěšné látky. Do kaše vmícháme na oslazení čekankový sirup. Poklademe nakrájenými hruškami a posypeme skořicí a oříšky. Hrušku můžeme i krátce prohřát na pánvi společně se skořicí.
Svačina
Skyr s borůvkami (430 kJ)
140 g skyru
40 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
Oběd
Italské květákové rizoto s cottagem (2140 kJ)
Ingredience na 2 porce:
120 g kulatozrnné rýže natural (v suchém stavu)
250 g květáku
40 g cibule nebo šalotky
400 ml vývaru
100 ml bílého suchého vína
150 g Cottage
30 g parmezánu
Lžíce řepkového oleje
Sůl, šafrán
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme rýži a krátce orestujeme. Zalijeme vínem a víno necháme odvařit. Přidáme na menší kousky nakrájený květák, šafrán, sůl a zalijeme částí vývaru. Až se vývar odvaří, přidáme další vývar, takto postupujeme, dokud nejsou rýže a květák měkké. Na závěr vmícháme cottage a parmezán.
Večeře
Zeleninový salát s tuňákem, vejcem a hořčičným dressingem, pečivo (2040 kJ)
100 g rajčat
80 g ledového salátu
10 g šalotky
25 g černých oliv
80 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 vejce
60 g celozrnného pečiva
Dresink
10 g plnotučné hořčice
3 g medu
Lžička olivového oleje
Lžička zakysané smetany nebo jogurtu
Sůl, pepř, citronová šťáva
Ledový salát omyjeme a nakrájíme, rajčata nakrájíme na měsíčky, šalotku na jemné plátky a olivy překrojíme napůl. Vše promícháme, přidáme tuňáka a natvrdo uvařené vejce.
Připravíme si hořčičný dresink. Olej, hořčici, med, citronovou šťávu a zakysanou smetanu rozmícháme do hladké emulze a dochutíme solí a pepřem. Hotový dresink smícháme s nakrájenou zeleninou nebo jím přelijeme hotový salát. Podáváme s celozrnným pečivem.
Jídelníčky jsou sestavené na celodenní příjem cca 6 – 7 000 kJ, který může být vhodný pro méně aktivní hubnoucí ženu s pár kily navíc. Pokud máte vyšší aktivitu nebo jste muž, dejte si větší porci nebo přidejte svačinu navíc.
Jídelníček berte jen jako inspiraci a upravte si ho dle vlastních potřeb. Ideálně si ho poskládejte sami z potravin, co máte rádi a máte zrovna k dispozici. Vlastní jídelníček si můžete sestavit také v programu Sebekoučink na www.stobklub.cz. Doporučí vám, kolik energie a živin byste měli přijímat a následně vám dá zpětnou vazbu, jak doporučené hodnoty plníte.
Autorem receptů je STOB. Mnoho dalších zdravých receptů najdete na www.stobklub.cz.