Ohroženo je i dosud nenarozené dítě, které může mít nižší porodní váhu, může se narodit předčasně apod. „Hormony produkované štítnou žlázou jsou mimo jiné velmi důležité v prvních třech měsících vývoje plodu, kdy se tvoří jeho nervová soustava,“ varuje lékař Michal Krška ze III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Ilustrační foto.
Deprese u těhotných žen? Dopad na děti poodhalila studie brněnských vědců

Početí neodkládejte

Zkušenosti s tím má i třicetiletá Markéta z Prahy, která nemocí sníženou funkcí štítné žlázy trpí od dětství. Začala brát pravidelně léky, díky kterým se podařilo upravit hladinu hormonů. Pak ale léky vysadila a v dospělosti nastal problém. „Lékařka se tehdy zděsila, hodnoty byly šílené a hodně se mi zvětšil krk. Dostala jsem hned dvojitou dávku léků,“ popisuje Markéta, jak dopadla návštěva endokrinologie.

Dostalo se jí ale od endokrinologů varování, že jim musí hned ohlásit případné těhotenství. K pravidelným návštěvám u lékaře a hlídání hladiny hormonů ji nabádá i gynekoložka. „Obává se možných komplikací s početím a radí mi těhotenství příliš neodkládat,“ dodala Markéta.

Hormonální antikoncepce, antikoncepční pilulky. Ilustrační foto.
Už není trendy? Spotřeba hormonální antikoncepce v Česku klesla na polovinu

Pilotní projekt

Ta má na rozdíl od řady jiných žen štěstí, že o svém problému ví. Ústav zdravotnických informací a statistiky proto ve spolupráci s Českou endokrinologickou společností odstartuje na podzim pilotní screening osmi tisíc těhotných. Podle odborníků by mohl odhalit nemoc až u patnácti procent.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Česko vyvíjí vlastní vakcínu proti koronaviru. Zkoušky už probíhají

Pokud se předpoklad potvrdí, mohl by z projektu vzniknout plošný screening. „Vezmeme-li do úvahy, že v ČR ročně porodí 112 tisíc žen, pak včasným odhalením můžeme předejít rizikům u téměř 17 tisíc z nich,“ uvádí endokrinolog Jan Jiskra ze III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Zvýšenou činnost štítné žlázy provází vyšší srdeční činnost, vysoký krevní tlak, únava, hubnutí a psychické změny. Snížená činnost se pak projevuje únavou, zimomřivostí, otoky, zadýcháváním, apatií a zácpou.