Vyplývá to z návrhu očkovací strategie, kterou zveřejnilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Podle materiálu by vakcína mohla být příští rok a ČR ji v první vlně chce pořídit pro 3,5 milionu lidí.

"Přes tlak a snahy o rychlý vývoj vakcíny je realistické počítat s případnou registrovanou vakcínou nejdříve ke konci roku 2020 a dostupností v roce 2021. Klíčovým momentem pak je, za jak dlouho bude vakcína dostupná k použití v ČR," uvádí čtyřstránková strategie. Zmiňuje čtyři nejnadějnější preparáty. Poukazuje ale i na to, že očkování nejdřív nebude pro děti. Klinické hodnocení vyvíjených vakcín se totiž zatím provádí jen u dospělých.

Koronavirus - Ilustrační foto
Roušky pro děti? Až od pěti let, radí zdravotníci z WHO

Strategii vytvořily společně ministerstvo zdravotnictví, Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Národní imunizační komise ČR. Podle návrhu by se lidé mohli nechat očkovat v ordinacích praktiků, ve vakcinačních centrech nemocnic a zdravotních ústavů. Počítá se s třemi etapami. "V návaznosti na dostupnost registrované vakcíny v ČR je možné plánovat očkování v několika etapách podle množství dávek vakcíny, které se podaří zajistit," stojí ve strategii.

Očkování bude dobrovolné. V první etapě by ho podstoupili lidé nad 65 let, pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí, vysokým tlakem, chorobami srdce, těžkou obezitou, onkologickým onemocněním, chorobami ledvin a jater, vážnou cukrovkou či po transplantaci. Do první skupiny patří také zdravotníci z jednotek intenzivní péče, pohotovostí, záchranné služby, plicních oddělení a také hygienici a laboranti i personál a klienti sociálních služeb.

Druhá etapa očkování

Ve druhé etapě má být očkování pro praktiky, zubaře, farmaceuty, hasiče a policisty, energetiky, členy vlády a krizových štábů. Obě etapy by měl uhradit stát. Třetí etapa pak bude pro všechny ostatní zájemce, kteří si očkování budou ale platit už sami. Vedle ambulancí a nemocnic se mohou nechat naočkovat i v soukromých centrech.

Koronavirus - Ilustrační foto
Snazší odhalení koronaviru: Čeští vědci pokročili ve vývoji biosenzoru

Statistici a zdravotníci budou muset upřesnit počet lidí v jednotlivých skupinách kvůli množství vakcín. EU nakoupí očkovací látku společně. Česká strana zatím oznámila, že v první vlně bude potřebovat očkování pro 3,5 milionu lidí.

Podle navrhované strategie bude očkování nejúčinnějším nástrojem proti koronavirové pandemii. Hlavním cílem je zabránit úmrtím, komplikacím i přetížení nemocnic. Připomínky k návrhu je možné posílat do 21. září na adresu strategieockovani@mzcr.cz.