Asi znáte zoufalé zvolání rodičů puberťáka: „Zklidni hormon!“ U náctiletých dětí stačí počkat nějaký ten rok a hormony se jim opravdu srovnají. Může se ale stát, že se jim v dospělosti znovu rozbouří. Říká se tomu hormonální nerovnováha a přichází ruku v ruce s nezdravým životním stylem, nemocemi, ale také se stárnutím (menopauzou a andropauzou). Častým viníkem je stres, velká fyzická zátěž i citová traumata. Předčasnou menopauzou mohou trpět i mladé dívky, které zatěžují tělo drastickými dietami, či vrcholové sportovkyně, jejichž organismus nezvládá nadměrný výkon.

Terapie jógou

S hormonální jógou přišla Brazilka Dinah Rodrigues a způsobila tím poprask. Vytvořila speciální cviky, díky nimž pomáhá ženám, které nemohou otěhotnět, trápí je hormonální nerovnováha, menstruační bolesti, problémy se štítnou žlázou, s vaječníky, menopauza, padání a lámání vlasů, diabetes i ztráta libida. Na sestavě pracovala 20 let spolu s lékaři, fyzioterapeuty a učiteli jógy. Tento unikátní systém cvičení udržuje hormonální rovnováhu u žen i mužů. Od roku 1993 vede v Americe i v Evropě kurzy, pořádá semináře pro odbornou i laickou veřejnost, vzdělává.

Pravidelný pohyb může pomoct při demenci a dalších kognitivních chorobách.
Spása před demencí? Pravidelné cvičení může chránit mozek, tvrdí vědci

O co jde?

Hormonální jóga využívá efektivní jógové techniky, které stimulují a podporují funkci žláz s vnitřní sekrecí a tím i správnou činnost těla. Přirozeně srovnává hormonální hladinu v těle. „Správnými cviky povzbudíte líné žlázy,“ říká autorka mnoha knih Dinah Rodrigues. Její cviky vycházejí z tradičních jógových technik, k nimž se přidává vědecký přístup založený na poznatcích o fyziologii těla. Pracuje s přesnou sestavou jógových pozic, dynamických dechových technik, s energií i vizualizací.

Věděli jste, že existuje více než sedmdesát studií, které potvrdily, že hormonální jóga zpomaluje stárnutí, zlepšuje kvalitu vlasů, pleti i nehtů a snižuje také obvod v pase? Všechny tyto problémy souvisejí s hormonálním systémem.

Hormonální jógová terapie pomáhá i diabetikům, protože reaktivuje žlázy s vnitřní sekrecí (pankreas, štítnou žlázu a hypofýzu), harmonizuje hormonální systém a pomáhá udržovat hladinu krevního cukru. „Není substitucí léčby, ale pomáhá onemocnění lépe zvládat a mít svůj metabolismus lépe pod kontrolou,“ říká zkušená lektorka Jana Černotová. Kterým diabetikům je hormonální jóga určena? Kdo by se ji měl naučit a pravidelně praktikovat? Všichni, kdo trpí diabetem typu I i II, jako prevenci ti, kteří k němu mají genetickou predispozici, a všichni ve stavu prediabetu. Tento druh jógy také výrazně eliminuje důsledky stresu, který je podle podle posledních vědeckých výzkumů jedním z hlavních faktorů přispívající ke vzniku tohoto onemocnění.

Hormony, hlavně snížení hladiny estrogenů, mohou stát i za problémy s vlasy, nehty či kůží. Také to lze napravit hormonální jógovou terapií. Sestava obsahuje cviky pro krásu, které zlepšují kvalitu pokožky i vlasových kořínků. Například cvik „Poletující vlasy“ jim poskytne skvělou masáž a prokrví vlasovou část pokožky hlavy. Díky němu zatočíte s mastnými, suchými, lámavými i padajícími vlasy.

Měření krevního tlaku. Ilustrační snímek
Češi neumí rozpoznat příznaky mrtvice. Přitom jde o minuty, varuje lékař

Kam zajít?

Nemusíte letět do Brazílie, i u nás existují kurzy vedené zkušenými lektory a lektorkami. Rozhodně je lepší se hormonální jógu učit nejdříve pod jejich taktovkou než se o asány pokoušet doma na koberci. Cvičení probíhá v malých skupinkách, aby se cvičitel mohl každému důkladně věnovat. Cviky lze přizpůsobit případným indispozicím, ale je nutné, aby s úpravami v sestavě pomohl lektor, který principům této terapie opravdu rozumí. Pravidelným cvičením hormonální jógy můžete dosáhnout i větší fyzické zdatnosti a ohebnosti. „Čím efektivnější a přirozenější je náš pohyb, tím méně jsme omezeni naším tělem, tím méně jsme unaveni. Díky tomu máme i podstatně více energie,“ říká zakladatelka center Dům jógy a autorka knihy o józe pro seniory Věra Vojtěchová.

Cvičení zvané Poletující vlasy

  • Pomáhá páteři, ledvinám, nadledvinkám a také posiluje vlasovou pokožku.
  • Posaďte se na podložku (nebo na polštář nebo stoličku bez opěrek) do zkříženého sedu nebo do sedu na patách. Pozor dejte na rovná záda.
  • Před tělem do sebe zahákněte v protisměru ruce a zvedněte lokty tak, aby vaše paže byly ve vodorovné poloze. Oči můžete přivřít a s nádechem otáčejte trup vlevo, levý loket vzad. Dívejte se za ním dozadu. Vydechněte, vraťte se do původní polohy a s nádechem opakujte.
  • Předloktí držte ve stále stejné výšce. Pupík s výdechem vtahujte. Opakujte sedmkrát vlevo a pak to samé proveďte doprava.