Podle některých odborníků, kteří se průlomové studie, podle níž bude možné diagnostikovat Alzheimera skoro se stoprocentní jistotou, zúčastnili, by test měl být dostupný do tří let. 

„Je to skvělá zpráva. Pět let zpátky bych vám řekla, že to je sci-fi,“ řekla k objevu vedoucí vědecká pracovnice Asociace Alzheimerovy choroby Maria Carrillo. Aktuální metody diagnostiky Alzheimerovy choroby jsou totiž velmi složité a lékaři nemoc často nerozeznají od demence či jiné kognitivní poruchy. Situaci by měl nový krevní test změnit. Navíc zvládne nemoc odhalit 20 let před jejími prvními projevy.

K provedení nového "olomouckého" testu je potřeba udělat výtěr z nosu odběrovou štětičkou, která se zasune kořene nosu, kde je virová nálož největší.
Levný, rychlý a jednoduchý. Vědci v Olomouci vyvinuli nový test na covid-19

Využívání testu v běžné praxi by tak znamenalo přínos jak pro pacienty, tak výzkumníky. Experti tvrdí, že může zrychlit výzkum této choroby a hledání léčby. Tento proces je totiž zdlouhavý a stojí miliony dolarů.

„Test otevírá možnost včasné diagnostiky Alzheimerovy choroby, což je velmi důležité pro klinické studie, které hodnotí nové terapie. Ty by mohly zastavit nebo zpomalit proces onemocnění,“ uvedl vedoucí studie Oskar Hansson z Lundské univerzity ve Švédsku. Do výzkumu se zapojilo více než 1 400 pacientů z celého světa.

Protein tau

Potenciál studie potvrzuje i česká gerontoložka Iva Holmerová: „Podobné práce se objevují opakovaně, tato studie se ale zdá perspektivní.“ Krevní test totiž měří protein zvaný tau, který je významný i pro další formy demence. „Ukazuje se, že patologie tau proteinu v budoucnu zřejmě ještě sehraje velkou roli,“ dodává Holmerová.

Porod - ilustrační foto.
Předčasný porod? Hrozící nebezpečí může odhalit rychlý test

Protein tau je pro Alzheimerovu chorobu typický. Tato látka se v mozkové tkáni hromadí a narušuje ji, čímž způsobuje demenci. Nový test dokázal odlišit zákeřnou nemoc od jiných neurodegenerativních poruch. Jeho výsledky byly dokonce přesnější než magnetická rezonance. Rozpoznání proteinu tau je cenné také pro předvídání, jak rychle se budou kognitivní schopnosti člověka zhoršovat. Při progresi demence proteinu tau v mozku totiž přibývá. Lidé s Alzheimerovou chorobou ho mají sedmkrát více.

Holmerová se ale obává, že umožnit pacientům dozvědět se diagnózu 20 let předem pro ně nemusí být jen přínosem. „Když diagnózu stanovíme takto brzy a člověku ji sdělíme, do jaké míry mu zvýšíme míru stresu?“ ptá se Holmerová.

Ilustrační foto
Sebevražd loni ubylo. Kvůli koronaviru se ale letos může situace obrátit

Na Alzheimerovu chorobu zatím lék neexistuje. Včasná diagnóza je i přesto klíčová. Dává tím pacientům čas projevům předcházet nebo je alespoň oddálit. U pacientů s Alzheimerovou chorobou je totiž procvičování mysli nezbytné. Projevuje se problémy s pamětí, vyjadřováním, myšlením a plánováním, neschopností rozpoznávat lidi či věci nebo změnou osobnosti.

Celkový počet lidí s demencí je podle Světové zdravotnické organizace zhruba 50 milionů. Do roku 2050 se pravděpodobně ztrojnásobí. Jako prevenci demence lékaři doporučují zdravou stravu a dostatek pohybu.