Krajský soud v Plzni v úterý znovu otevřel kauzu vyloupeného zlatnictví v Sedláčkově ulici v Plzni, odkud si v červnu 2012 dva maskovaní lupiči odnesli šperky za 1,3 milionu korun.

Za loupež byl odsouzen Plzeňan David Štípek, který jako svého komplice označil Celestýna Kočku (31). Krajský soud poté oběma vyměřil sedm let vězení. Zatímco si Štípek ze svého trestu odpykal již čtyři roky, Kočka jen chodí od jednoho soudního jednání k druhému.

Již po prvním odsouzení totiž pražský vrchní soud rozsudek v jeho případě zrušil a nařídil, aby loupež v Plzni projednali znovu. Názor zdejších soudců se ovšem nezměnil ani poté a Kočka byl opětovně uznán vinným, ovšem vrchní soud věc znovu vrátil do Plzně. Celkem se tak stalo pětkrát, naposledy loni v srpnu.

V úterý se ve věci konalo nové hlavní líčení. V mezidobí se totiž změnilo složení trestního senátu a vzhledem k tomu, že Kočka nesouhlasil s tím, aby byly protokoly jen přečteny, musí se hlavní líčení konat znovu.

Nečekaný zvrat

Kočka před soudem zopakoval to, co tvrdil již dříve. Že s loupeží nemá nic společného. To, že jej Štípek hned zpočátku trestního stíhání označil jako komplice, bylo podle něj ze msty, protože mu prý dlužil peníze. Štípek své obvinění později odvolal, pravého pachatele však odmítl označit.

Zvrat v případu ovšem nastal v úterý poté, co eskorta přivedla Davida Štípka do jednací síně, aby vypovídal jako svědek. Nejprve řekl, že to, s kým vyloupil zlatnictví, si již nepamatuje. Na dotaz státního zástupce Martina Rykla, zda to nemohl být Kočka, řekl ne. Po upozornění na možné trestní stíhání za křivou výpověď a na opětovný dotaz, kdo byl oním spolupachatelem, Štípek řekl: „Můj bratr." Podle našich informací muž odsouzený za jinou loupež.

Celá věc se vztahuje k události z dopoledne 12. června 2012. Tehdy do zlatnictví vstoupila dvojice s kuklami na hlavách. Jeden z mužů měl pistoli a přítomné zákazníky vyzval, ať jdou k zemi. To byl již pravomocně odsouzený David Štípek.

Pak přeskočil pult, kde mířil zbraní na prodavačku, vypáčil zásuvku se zlatými šperky, a když mu nešla otevřít druhá, chytil ženu za vlasy, aby mu ji otevřela. S lupem pak dvojice z obchodu utekla. Spolupachatelem byl podle spisu Kočka, který měl během přepadení hlídat zákazníky.

Jednání bude pokračovat v daších dnech.