Plán radnice vybudovat čtyři dopravní terminály pro veřejnou dopravu na výpadovkách z města se posouvá od úvah k realitě. Jde o budoucí přestupní uzly pro autobusy mířící do Plzně z okolních měst a obcí, které mají vyrůst v ulicích Šumavská, Kaplířova, U Letiště a na náměstí Milady Horákové.

Mají už stavební povolení a čeká se na dotace EU. „Může být vypsána hned v jedné z prvních výzev, teď prochází celý systém schvalovacím procesem," potvrdil ředitel Útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš s tím, že pokud vše dobře půjde, reálný je už letošní podzim.

„Téměř totéž platí i pro dotaci na tramvajovou trať na Borská pole, i když tam jde o program doprava a terminálů se týká program IROP," doplnil Erich Beneš.

Nejdůležitější uzel bude u vlakového nádraží

Kromě terminálu v Šumavské ulici, kde bude městská a příměstská doprava navazovat na vlaky, jsou zřejmě nejblíže realizaci nové zastávky na náměstí Milady Horákové na Slovanech. „Ve směru z města vzniknou před odbočkou na Plzeňskou cestu," uvedl náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL). Zastávkám autobusů mířícím z města na Nepomuk a jižní Plzeňsko tu ustoupí kus trávníku. V opačném směru, tedy z jižního Plzeňska do Plzně, se vybudují zastávky přímo na náměstí Milady Horákové.

„Bude to v místě u tramvajových kolejí hned za odbočku ke Slovanské aleji," dodal Náhlík. Na náměstí Milady Horákové pak cestující přestoupí na autobusy 29 a 30 jedoucí k univerzitě a na Borská pole nebo na trolejbus do centra města.

Nejdůležitější uzel bude u vlakového nádraží. „Odstraní anachronismus, že je 3,5 kilometru od centrálního autobusového nádraží (CAN), což hned tak nějaké město nemá," uvedl Náhlík.

V Šumavské ulici mají končit autobusy, které teď pokračují přes centrum města a Americkou třídu na CAN. Po vybudování nového terminálu tu cestující vystoupí a pokračovat dál budou už městskou dopravou nebo vlakem. Skanska už buduje z vlakového nádraží podchod, který propojí vlakové nástupiště s novým terminálem.

Na Klatovy z Borských polí

S dalším dopravním přestupním terminálem, tentokrát pro autobusy od Klatov, město počítá na Borských polích. Souvisí se stavbou tramvajové tratě k Západočeské univerzitě. Tu minulá koalice ODS a ČSSD na radnici odložila, nyní se čeká právě na vypsání dotace.

Kromě autobusového uzlu by tu mělo vzniknout i odstavné parkoviště pro auta. Stavby přestupních uzlů budou stát stamiliony korun. Jen terminál u nádraží, jehož stavba má začít příští rok, vychází bez výkupů pozemků na 100 milionů Kč.