Zprávu o smrti bývalého československého reprezentanta a hráče Škody Plzeň a Bohemians Praha Deníku potvrdili Věra Štruncová a Vladimír Jarý z Nadačního fondu západočeských olympioniků, jehož byl Jiří Sloup členem. Od roku 2012 zápasil s rakovinou. O jeho boji s těžkou nemocí jsme psali zde.

Fotbalové abecedě se učil v Sokole Letná, kde hrál od žáků až po dospělé. Rok před základní vojenskou službou si vyzkoušel divizi v ČSAD Plzeň. V letech 1974–76 hrál na vojně za Duklu Tábor. Do Škody Plzeň si ho vybral trenér Tomáš Pospíchal, kde začínal na levém křídle, později hrál na postu záložníka a stopera.

Za Škodu Plzeň hrál v letech 1976 až 1982, poté odešel za trenérem Pospíchalem do Bohemians Praha, s nimiž získal v roce 1983 mistra ligy a postoupil do semifinále Pohár UEFA.

FC Viktoria Plzeň - SK Dynamo České Budějovice
Jiřímu Sloupovi tleskal celý stadion

Neohrožený bojovník, který neuhnul před žádným soubojem, tak si fanoušci pamatují Jiřího Sloupa. Vyznačoval se důrazem a vynikal tvrdou střelou ze střední i větší vzdálenosti. V lize odehrál 231 utkání a vstřelil 48 gólů. 

Za československou reprezentaci odehrál osm utkání a vstřelil jeden gól, když v utkání kvalifikace na mistrovství Evropy 1984 proti Itálii překonal slavného gólmana Dino Zoffa.

„S Jirkou jsem si ještě krátce zahrál v dresu Škodovky, pak mě praskla achilovka a skončil jsem. Později jsem ho vedl jako trenér. Jirka byl skromný kluk, který nezkazil žádnou legraci. V tréninku i v zápase to byl neskutečný dříč, velký bojovník s tvrdou střelou,“ vzpomíná na Jiří Sloupa legendární fotbalista a později trenér Škody a Viktorie Plzeň Zdeněk Michálek.

„V souvislosti s Jirkou se mně vybavuje jedna vzpomínka. V té době jsem Škodovku trénoval, hráli jsme ve druhé lize utkání s Brnem o postup do nejvyšší soutěže. Jirka napálil balon z velké dálky pod břevno, vyhráli jsme jedna nula a postoupili do první ligy,“ připomíná Michálek velkou přednost Jiřího Sloupa, tvrdou střelu.

Ilustrační foto
Viktoria si zahraje proti Partizanu Bělehrad