Škárka v příspěvku s nadpisem „Zbyteční lidé - zbavme se jich“ z 1. listopadu reagoval podle svých slov na televizní reklamu na fond „Nedoklubko“, který podporuje předčasně narozené děti s hmotností, kdy „se vejdou do dlaně“. „Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl Škárka s tím, že jediné možné řešení je stopnout veškerou státní finanční podporu neziskovkám. „Stát se musí probrat a zbavit se „zbytečných lidí“. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti td.) nesmí být společností protěžování. Zbavme se zbytečných,“ dodal bývalý politik.

Třiapadesátiletý muž nadýchal přes tři promile a skončila na záchytce.
Potácející se muž tvrdil, že nic nepil. Nadýchal přes tři promile

Jeho příspěvek vyvolal velkou kritiku, zejména ze strany rodičů nedonošených dětí, ale i mnohých dalších. Bránit se hodlá i Nedoklubko. „Výroky exposlance Jaroslava Škárky jsou pro nás naprosto neakceptovatelné, neboť svým obsahem zcela vybočují z hranic demokratické diskuze. V této věci hodláme po konzultaci s našimi právními zástupci podniknout další právní kroky. Považujeme jeho vyjádření za nepřípustné. Jménem všech rodičů předčasně narozených dětí a lékařů a sester, kteří o tato miminka pečují!“ uvedlo vedení spolku na svých internetových stránkách.

Výroky už prověřuje policie v Plzeňském kraji, kde Škárka žije. „Případem podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod se kolegové zabývají a prověřují veškeré okolnosti,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Michaela Raindlová s tím, že šetření je na samém začátku, a tak nelze sdělit bližší podrobnosti. Pokud by byl exposlanec uznán vinným, hrozil by mu trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

U soudu již v minulosti Škárka stanul, v roce 2012 byl odsouzen k nepodmíněnému tříletému trestu a k desetiletému zákazu činnosti poslance, když jej soud uznal vinným z podvodu. Později byl ale všech obvinění zproštěn.

Ilustrační foto
V Křimicích srazil vlak ženu, na místě zemřela