Nemocnice v současném režimu, kdy každá poskytuje veškerý rozsah covidové i necovidové péče, jsou už podle hejtmanky na hraně kapacit. Jak už Deník informoval, proto se kraj rozhodl zřídit jednu specializovanou nemocnici s covidovou péčí, což umožní navýšit počet covidových lůžek o dalších 40 a v krajní situaci až o 90. Vybrána byla Domažlická nemocnice. „Má s covidovou péčí velké zkušenosti z jarní i podzimní vlny pandemie a díky své geografické poloze bude vhodná pro transporty do Stoda i Klatov. Věřím, že tímto řešením se nám podaří ochránit občany Plzeňského kraje před situací, která se odehrává na Chebsku a Sokolovsku,“ je přesvědčena hejtmanka.

Potvrdila, že žádný okres se v Plzeňském kraji zavírat nebude. „V tuto chvíli jsme po dohodě s hlavní hygieničkou Rážovou na shodě v tom, že uzávěra nejvíce zasažených okresů není efektivní, a rozhodli jsme se přistoupit ke zpomalení šíření viru aktivní cestou. Tedy intenzivní dezinfekcí veřejných prostor, jako je veřejná doprava, zastávky, ale i tlačítka na semaforech, na bankomatech a dalších, na tomto spolupracujeme s obcemi, které jsme oslovili koncem minulého týdne. Budeme také do více zasažených regionů dodávat respirátory a roušky,“ vyjmenovala Mauritzová. Doplnila, že vedení kraje se obrátili proto na stát se žádostí, aby poskytl dostatečnou zásobu ochranných pomůcek ze skladu hmotných rezerv.

Přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň a zároveň koordinátor covid lůžkové péče Plzeňského kraje Jan Beneš.
Těžký průběh covidu mají i třicátníci. Zátěž nemocnic v kraji je neudržitelná

Ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí a krajskou hospodářskou komorou kraj oslovil zaměstnavatele na svém území, aby své zaměstnance testovali, a ti v případě onemocnění zůstávali na nemocenské a hlásili své kontakty. Aby byla ve firmách nastavena režimová opatření, dostatečná dezinfekce a omezení setkávání zaměstnanců. „Ve spolupráci s Armádou ČR, která nám poskytla jeden mobilní odběrový tým, budeme tento týden již ve čtyřech firmách na Tachovsku testovat zaměstnance a dále pak i veřejnost. Tento armádní tým testoval již v pátek v Domažlicích,“ informovala Mauritzová a doplnila: „Děláme vše pro to, abychom šíření viru na místech, kde se lidé koncentrují, co nejvíce omezili, a proto znovu apeluji na všechny, dodržujme prosím ta jednoduchá pravidla – respirátory, ruce, rozestupy. Chráníme tím sami sebe. Ta základní odpovědnost je na každém z nás.“

Aktuální obsazenost lůžek k neděli 21. 2. 2021

- V kraji bylo hospitalizováno 500 pacientů s covid-19, z toho 90 v těžkém a 283 ve střední tíži stavu. Ve FN Plzeň z toho bylo bylo 225 lidí.

- 410 pacientů bylo ve standardní péči a 90 v intenzivní.

- Ve standardní péči zbývalo zhruba 50 míst, intenzivní péče byla v neděli prakticky plně zasycena, 2 místa zůstávala na vysokoprůtokovém kyslíku a 2 pacienty uváděla nemocnice jako „přespočetné“ na provizorních lůžkách v resuscitační péči.

- Jeden pacient musel být převezen do Prahy.