Podle geologů vznikala ve třetihorách někdy před dvěma až patnácti miliony let, což je z hlediska geologického vývoje utváření krajiny vskutku „včera“. Dávno vyhaslé sopce dnes říkáme Podhorní vrch a je nejvyšší v Tepelské vrchovině.

Krásné výhledy a hora vypínající se vysoko nad okolní krajinu uchvacovaly generace lidí místních i návštěvníků z daleka. Už před třemi sty lety o zdejší krajině psal Bohuslav Balbín. „O této hoře, a ještě spíše o dvou vesnicích, které jsou rozloženy na jejím úpatí, totiž o Zádubu a Závišíně, prohlašují obyvatelé, že jsou nejvyššími místy celých Čech. Hora předpovídá jim počasí, podle jejího vzhledu usuzují na jasný nebo zamračený den.“

Zdroj: Youtube

Podhora si získala i pověst hory v jejichž skalách sídlí Duch hory. Ten uměl nadpřirozené věci: metal blesky z jasného nebe, sypal kroupy, a objevoval se poutníkům v různých podobách. Vládce hory měl své vrtochy. K hodným lidem byl přátelský, ale běda tomu, kdo by se mu vysmíval. Svými skutky se podobal Krakonošovi z Krkonoš. Kdoví, zda zakladatel výletního hotelu Krakonoš se nenechal inspirovat místními pověstmi.

Z letiště Erpužice a okolí...
Bouřka zažene letadla z nebe do hangáru

Jak uvádí Bohuslav Balbín, podhorní obyvatelé podle Podhory předpovídali počasí. Zdejší krajina má průměrnou roční teplotu 7 – 8 °C a je velice drsná. Povětří přichází většinou od západu přes Slavkovský les a často bývá Podhora zahalena mlhou či mraky. Když se ale vyčasí, naskytnou se z vrcholu překrásné výhledy do údolí k Podhorní nádrži, na podhůří Českého lesa a jeho vrcholy a také na Šumavu. Toho využívali už od založení Mariánských Lázní lázeňští hosté a putovali na magickou horu pěšky i v kočárech.