Nemoc tehdy postihla zhruba 130 lidí, kteří snědli infikovaný pokrm z plzeňské jídelny a vývařovny ZRTAS.

„Případ byl dne 31. března 2016 odložen s tím, že nejde o podezření z trestného činu," informovala policejní mluvčí Hana Štefflová. Policie několik měsíců prověřovala, jestli nedošlo ke spáchání dvou trestných činů – ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci – obojí z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozil trest na jeden až tři roky.

Firmu ZRTAS ovšem před dvěma měsíci potrestala Krajská hygienická stanice, když jí vyměřila pokutu 250 tisíc korun. Sankci stanovila hygiena tak, aby byla pro firmu výchovná. Vývařovně původně hrozila pokuta až dva miliony korun.

Původcem nákazy byly špagety ala carbonara. Rozbory potvrdily, že bakterie salmonely byly v hotovém jídle a na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly. Podle hygieniků nesl největší díl odpovědnosti kuchař – zřejmě podcenil ohřev a následné zchlazení omáčky do špaget.