Každoročně 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, ji vyvěšují instituce, školy, úřady i jednotlivci.

V sobotu nebude ale tolik komentovaná vlajka rozhodně vlát na všech místech. V celém kraji bude vyvěšena 'pouze' na 46 radnicích.

Třeba krajský úřad ji ale ani letos na stožár dávat nebude. Naposled to udělal hejtman Petr Zimmerman za ODS, pak ale převzala do rukou krajské otěže ČSSD a ta už vlajku nevyvěšovala.

Například hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD) tvrdila, že na budově není volný stožár, její stranický kolega a současný hejtman Josef Bernard zase chtěl mít rozhodnutí zastupitelstva.

Sám byl pro, ale ani s minimem hlasů z jeho strany plus ODS, TOP 09 a koalicí pro Plzeňský kraj to nestačilo.

Sporting Lisabon - FC Viktoria Plzeň
Viktorii rozesmutnil Montero

Návrh vyvěsit vlajku na budovu krajského úřadu podal Martin Baxa z ODS. „Mám pro to dva důvody. První je připomenutí potlačování lidských práv v Tibetu, kde lidská práva stále naplňována nejsou, druhý je to symbolické vyjádření, že krajské samosprávě není lhostejná otázka dodržování lidských práv ve světě. Tibet není jediné takové místo ve světě a pro mě a kolegy je vlajka všeobjímající symbol,“ řekl Baxa.

Odpůrce vyvěšování ale Baxa nepřesvědčil, někteří z nich při vysvětlování svého postoje používali i stěží pochopitelnou argumentaci. Komunisté Zdeňka Lišková a Karel Šidlo třeba namítali, že okupace Tibetu nikdy nebyla a vyvolala ji pouze propaganda.

POKOUTNÁ VLAJKA

Plzeňská radnice má sice usnesení rady z roku 2005 o vyvěšování vlajky, oficiálně nad hlavním vchodem ale nevlaje.

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) míní, že vlajku netřeba vyvěšovat, když dnes hýbou světem i jiná témata než krvavé potlačení tibetského povstání komunistickou Čínou.

Otužilci připravili na Boleváku na sobotní závod bazén o rozměrech 10x30 metrů
FOTO: Otužilci vyřezali na Boleváku bazén

Z okna své kanceláře na městské radnici ji tak vyvěšuje náměstek primátora Martin Baxa (ODS), hlásí se k ní také jeho kolega v radě za KDU-ČSL Petr Náhlík.

Opoziční TOP 09 nevůli primátora dostát rozhodnutí rady a vyvěsit oficiálně vlajku dlouhodobě kritizuje.

Jako první začal vlajku v Plzni vyvěšovat slovanský starosta Lumír Aschenbrenner (ODS), poprvé to bylo v roce 1999.

Z obvodů se pak přidaly Křimice a v poslední době třetí plzeňský obvod.

„Odhlasovali jsme to na radě, i když ne jednohlasně,“ potvrdil rozhodnutí místostarosta trojky Radoslav Škarda (TOP 09).

Vlajky pro Tibet 2018 Plzeňsko ● Blovice, Bohy, Dýšina, Milínov, Mladý Smolivec, Nepomuk, Nevřeň, Nezdice, Plzeň MO 2 Slovany, Plzeň MO 3 centrum, Plzeň MO 5 Křimice, Přeštice, Rabštejn nad Střelou, Spálené Poříčí, Starý Plzenec, Třemošná, Všeruby, Zdemyslice