"Od čtvrtečního rána zasahovaly v důsledku klimatických podmínek jednotky Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a jednotky sborů dobrovolných hasičů u zvýšeného počtu popadaných stromů," informoval ve čtvrtek odpoledne mluvčí hasičů Petr Poncar. K situaci dodal, že hlavní příčinou je silný vítr. "Nejčastěji jde o pády stomů do cest nebo nakloněné stromy hrozící pádem." Odpoledne museli například k Velharticím na Klatovsku nebo k Železné Rudě, kde na silnici spadl strom a havarovalo auto.

Nejčastěji mířili hasiči během čtvrtka právě na Šumavu, celkem v 33 případech. Na Klatovsku pak hasiči před dvacátou hodinou zakončili náročný den posledním výjezdem k padlému stromu v Čachrově.

To ale nebylo vše, počasí komplikovalo dopravu i jinak. Například na hlavní silnici I/20 museli řidiči dávat pozor na ledovku. Tvořila se v jihoplzeňských Životicích. Kluzká vozovka, ale pokrytá sněhem, zase potrápila řidiče ve Starém Sedlišti a Tisové na Tachovsku. 

Také policie v souvislosti s mokrou vozovkou evidovala zvýšený počet dopravních nehod. "Jde především o nehody, kdy řidiči nepřizpůsobili jízdu stavu vozovky," řekla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Dle informace od hasičů nebyl v souvislosti s těmito událostmi nikdo zraněn, což potvrdil i mluvčí krajských záchranářů Martin Brejcha: "Vyjížděli jsme k obvyklým případům."

Spadlé stromy na Šumavě, nejvíce na Horské Kvildě a na Modravě, způsobily šest poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu proto zůstalo nejvíce domácností na Klatovsku, dále na Domažlicku a Tachovsku. Pracovníci ČEZu měli plné ruce práce s odstraňováním poruch během čtvrtečního odpoledne, kdy byl nápor větru nejsilnější. "V pátek ráno už žádné poruchy neevidujeme," potvrdila Michaela Jírovcová z ČEZu. 

Ilustrační foto
Pozor na sníh, vítr i náledí