„Vážím si každodenní práce všech farmářů a výrobců v našem regionu a vím, že v současné době to nemají lehké. Řada z nich už má v kraji dlouholetou tradici. Jsem ráda, že Vaši pekárnu převezme snacha s vnučkou a tím zůstane tradice chodských koláčů zachována,“ uvedla Ilona Mauritzová při předání Ceny hejtmanky Plzeňského kraje majitelce pekárny Marii Vondrovicové za povidlový křehký koláček. „Poznat se s výrobci tam, kde jejich produkty vznikají, bylo pro mne velice zajímavé a přínosné. Rádi se se mnou podělili o tajemství vzniku svých výrobků,“ uvedl Josef Bernard, který ostatní ocenění předával.

O prestižní značku Regionální potraviny Plzeňského kraje se v jedenáctém ročníku soutěže ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců. Porota přitom ocenila devět z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje i v letošním roce uskutečnila a z našeho pohledu i povedla,“ řekl regionální koordinátor Ivo Šašek.

Mezi vítěze patřila například společnost Meclovská zemědělská a.s., která uspěla se svým jogotvarohem. Ten vyrábí v nově postavené minimlékárně. "Tohoto ocenění si velmi vážíme, je odrazem práce celého týmu minimlékárny, kterému tímto děkuji. Za necelé dva roky se povedlo rozšířit sortiment výrobků a v této době budujeme další zázemí pro výrobu tvarohů," říká ředitel společnost Jaroslav Hána, který byl prvním iniciátorem vybudování minimlékárny.

Mléčný výrobek z Meclova dostal oceněníZdroj: Deník / Martin Skočdopole

Se svým černým speciálem HROBNÍK 15° uspět také pivovar Bizon z Čižic. „Ocenění Regionální potravina znamená obrovskou příležitost, aby nás lidé více poznali. Je skvělé, že projekt dokáže pomáhat i drobným podnikatelům, kteří nedosáhnou na velkou marketingovou podporu. Značka je symbolem kvality a dává nám mnohem více možností, jak se dostat z vesnice do světa. Díky ní jsme mohli vycestovat na několik zahraničních veletrhů,“ tvrdí Robert Beneš z pivovaru.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 byla udělena následujícím výrobkům:

Masné výrobky tepelně opracované:

Zlatý Bůček, Plzák z Plzně s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy:

Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou, Jaroslav Procházka

Sýry včetně tvarohu:

Tvaroh tučný, Václav Dub

Mléčné výrobky ostatní:

Jogotvaroh, Meclovská zemědělská, a. s.

Pekařské výrobky včetně těstovin:

Chléb víkendový, PEKO - Němečková s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek:

Klatovský perník, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy,

Národních mučedníků 141

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné):

Hrobník 15° černý speciál, Robert Beneš

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě:

Pikantní okurkový salát, Josef Vanický

Ostatní: Tolstolobik uzený, porcovaný, Zpracovna ryb Klatovy a.s.

Dodatečná ocenění soutěže

Cena Potravinářské komory České republiky:

Kozí dobrá nálada, Farma u Františky s.r.o.

Cena hejtmanky Plzeňského kraje:

Povidlový křehký koláček, Marie Vondrovicová

Cena členky Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství:

Játrová paštika s brusinkami, Ing. Michal Šnebergr

Cena Úhlava, o. p. s. (vyhlašovatel soutěže):

Jahodový sirup od Růženky, Ing. Růžena Jelínková

Cena MAS Pošumaví, z.s.:

Anežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra