V odvetě třetího předkola dokázali remizovat v Baku s ázerbájdžánským mistrem FK Karabach 1:1 a po bezbrankové domácí remíze v prvním zápase postoupili do play-off Ligy mistrů, přičemž mají již jistou účast v základní skupině Evropské ligy. Do klubové pokladny navíc přibude prémie za postup ve výši kolem 150 milionů korun.

Domácí vedli brankou Muarema z 28. minuty, zlatý gól Viktorie vstřelil v 85. minutě střídající Krmenčík.

Viktoria nastoupila až na jednu výjimku ve stejné sestavě jako v prvním zápase v Plzni, jen distancovaného Baránka nahradil ve stoperské dvojici Hejda.

Plzeň se snažila hrát aktivně, držela míč, ale do šestnáctky se nedostávala.

Do první nebezpečné situace se dostal ve dvacáté minutě Hořava, který se snažil obstřelit gólmana, ale obrana Karabachu stačila jeho střelu zblokovat.

Ve 28. minutě udeřili domácí. Muarem si zpracoval v běhu přihrávku mezi obránce a chladnokrevně přehodil vybíhajícího Kozáčika – 1:0.

Prvním gólem povzbuzený ázerbájdžánský mistr mohl v závěru prvního poločasu zvýšit svoje vedení. Španěl Quintana předvedl parádní průnik středem hřiště přes několik hráčů Viktorie, rozehrál do strany na Muarema, který našel na zadní tyči osamoceného Richarda Almeidu, ten však ve stoprocentní šanci míč minul.

Trenér Pivarník poslal v průběhu druhé půle postupně do hry Kopice a Krmenčíka, ale do šancí se dostávali dál jen domácí, hnáni na zteč frenetickým publikem.

Střídající Ismayilov ale trefil jen boční síť a sám před brankou promáchl míč španělský záložník Míchel.

Plzeň díky skvělému zákroku Kozáčika přežila i další obrovskou šanci domácích a v závěru udeřila. Kopic nacentroval před branku a Krmenčík umístěnou hlavičkou k tyči překonal Šehiče – 1:1. Viktoria si v závěru postupovou remízu zkušeně pohlídala a po závěrečném hvizdu vypukla na střídačce i na hřišti obrovská radost českého šampiona.

Hlasy po utkání - Roman Pivarník (trenér Viktorie): "Je to výborný pocit. Zažil jsem postup jako hráč, ale to už bylo dávno. Jsem rád, že jsem si to teď mohl zažít i jako trenér. Do zápasu jsme vstoupili aktivně, napadali jsme rozehrávku. Škoda, že jsme zisky nedotáhli do finální fáze. Pak přišla soupeřova akce, která nás trápí, a to nákop za obranu. Dostali jsme z toho gól. Byli jsme si vědomi, že nesmíme znovu inkasovat, ale museli jsme jít do většího rizika. Změnili jsme rozestavení na 4-4-2 a soupeř nacházel okénka v naší obraně, ale nevyužil je. My je za to potrestali. Teď mám vytvořený klid na práci. Takový úspěch jsme potřebovali. Bude se nám teď lépe pracovat a regenerovat. A to potřebujeme, protože je to stále surové. Jsem rád, že jsme to zvládli. Přitom Karabach byl asi nejlepší mužstvo, jaké jsme mohli při losu dostat. Nechtěl jsem to moc zdůrazňovat, ale byli opravdu dobří. Hrají pohromadě, jsou sehraní. Nebylo to snadné."

David Limberský (obránce Viktorie): "Jsme šťastní za postup, protože to byl extrémně těžký soupeř. Strašně moc si toho vážíme. Měli jsme obrovské štěstí, ale šli jsme mu naproti, protože jsme nepřestávali věřit, a byli jsme odměněni. Jednou byl hodně těžký postup přes Lokeren, ale tohle byl asi nejtěžší postup, co jsme zažili. Jsme rádi, že jsme si zaplatili dvě další sezony. Snad nás teď nevyhází, když jsme tu teď dvě sezony zadarmo."

Karabach - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)

Branky: 28. Muarem - 85. Krmenčík. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Medveděv, Garajev, Míchel - Ďuriš, Krmenčík. Diváci: 32 000.

Karabach: Sehič - Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli - Dani Quintana (83. Džadejauví), Míchel, Garajev, Richard Almeida (84. Junuszade), Muarem (70. Ismajlov) - Reynaldo. Trenér: G. Gurbanov.

Viktoria: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, Kolář (63. Krmenčík), Kovařík (57. Kopic) - Ďuriš (79. Bakoš). Trenér: Pivarník.