Nejprestižnější bral Kařez. V obci na Rokycansku komisi přesvědčil vyvážený rozvoj a přístup k posuzovaným oblastem „Kařez má nadstandardní spolupráci s místními podnikateli a spolky. Především sportovní sdružení jsou činná. Navíc dochází k mezigeneračnímu propojení, rozvoji infrastruktury služeb a péči o veřejná prostranství,“ vyjádřila se za porotu Tamara Salcmanová.

Modernizací prošel areál mateřské a základní školy i jeho širší okolí. „Přípravy byly sice náročné, ale zároveň musím říci, že jsme v přítomnosti poroty byli autentičtí a přirození. Představili jsme život v obci takový, jaký opravdu je,“ zdůrazňuje starosta obce Václav Krofta.

Zdroj: Václav Havránek

Kařezští patrioti vyslyšeli jeho prosbu a zapojili se do přípravy nevšední události. „V pátek do noci jsme instalovali lavice a stoly. Teď se podívám na divizní kopanou v Komárově a pak už mohu slavit,“usmíval se urostlý fotbalista Josef Kratochvíle. Bolí ho ale fakt, že areál oddílu kopané u bývalé mezinárodní silnice zarůstá plevelem.

Čtyři dámy navštívily Plasy, Strašice nebo Prahu
Seniorky z Rokycan oslovil příměstský tábor

Ale zpět k soutěži, která se kvůli covidu konala výjimečně až po třech letech. Pomyslné žezlo a trofej zástupci Kařezu předával starosta Pačejova Jan Vavřička. S oceněním je spojena i finanční odměna. Vítěz krajského kola se Zlatou stuhou získá 100 tis. Kč, další ocenění Modrou, Bílou či Zelenou stuhou pak po 30 tis. Kč. Celkem si ocenění rozdělili téměř 400 tisíc Kč.

„Brousili jsme si zuby na zlatou stuhu. Bereme ovšem i tu modrou, protože zajímavá finanční injekce pomůže pokrýt plánované investice,“ nechal se slyšet starosta Rakové František Bůcha.

Pro Kařez výjimečný den si nenechaly ujít stovky jeho obyvatel. Řada z nich se začátkem června zapojila do prezentace obce, která zaujala desetičlennou hodnotící komisi. Program obsahoval mimo jiné exkurzi ve škole, ukázky tanečníků, členů TJ Sokol nebo cestu za malými i velkými hasiči. Nyní stojí před obcí další výzva. Koncem srpna dorazí republiková komise a představení Kařezu potrvá čtyři hodiny. Zda vítězné místo Plzeňského kraje uspěje i v celostátním měřítku, bude odtajněno 16. září v Luhačovicích.

Kromě stuhy se zlatým nádechem byla udělena tato ocenění:

Modrá stuha za společenský život: Raková (RO)

Bílá stuha za činnost mládeže: Tlučná (PS)

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí: Břasy (RO)

Cena hejtmana Plzeňského kraje: Křenovy (DO)

Cena Rady Plzeňského kraje: Kornatice (RO)

Diplom za moderní knihovnické a informační služby: Kasejovice (PJ)

Diplom za vzorné vedení kroniky: Všekary (PJ)

Diplom za rozvíjení lidové tradice: Kozojedy (PS)

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život: Příchovice (PJ)

Cena spolku pro obnovu venkova Plzeňského kraje: Křenovy (DO)

Fulínova cena – za kvalitní květinovou výzdobu:Újezd u Svatého Kříže (RO)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova - kategorie A: Liblín (RO). kategorie B: Staré Sedliště (TC), kategorie C: Němčovice (RO)