„Také letošním roce budou pokračovat prohlídky nepřístupných míst kláštera s názvem Víme, kudy chodíme, které návštěvníky zavedou do krovu kostela a do nového konventu,“ potvrdila mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová s tím, že krov bude součástí prohlídek v květnu, konvent v září. Ale už tento víkend se mohou návštěvníci těšit na první z řady kulturních akcí v klášteře. Bude to nedělní velikonoční koncert souboru staré hudby Cavalla. Klášter bude hostit zajímavé akce po celou sezonu, bude to například festival Tanec Praha, Klášterní barokní noc, celovečerní program, který nabídne pozorování Slunce a hvězdné oblohy dalekohledem, mobilní planetárium a mnohé další. Otevřena bude i restaurace.

V Kladrubech se uskutečnily slavnosti medu a vína spojené s netradičními prohlídkami.Zdroj: Deník / Sýkora Jindřich

K vrcholům letošního programu v Kladrubech bude patřit zmíněná barokní noc s ochutnávkou barokních jídel, komorním koncertem, barokním ohňostrojem i aktivitami pro děti. „Vrcholem programu bude hudebně-taneční vystoupení Les Gouts Réunis, které představí hudební repertoár doby krále Slunce Ludvíka XIV. s barokním tancem,“ doplnil kastelán Milan Zoubek. Tradičně se počítá s festivalem Kladrubské léto a dalšími pravidelnými akcemi. Klášter rovněž připravil speciální prohlídky s názvem Vaše Excelence! o působení Windischgrätzů v evropské diplomacii, které doprovodí květinové aranže i ochutnávka nového parfému Eleonora. Kromě toho se bude v klášteře pokračovat s rozsáhlou stavební obnovou exteriérů i interiérů.

ZÁMEK BOR

Brány zámku v Boru se pro turisty otevřou až v neděli 1. dubna, na pátou hodinu odpolední je připraven do velkého zámeckého sálu recitál francouzsko-české herečky a šansonierky Chantal Poullain, kterou doprovodí skupina Chansons.
Jinak se toho na zámku v Boru pro běžné návštěvníky příliš nezmění. „Prohlídkový okruh zůstává stejný jako v předchozí sezoně. Ale stávající interiéry a mobiliář jsme během zimní přestávky doplnili několika novými exponáty,“ uvedla Deníku kastelánka Galina Marianna Kortanová s tím, že občas se ještě podaří z depozitářů památkového ústavu sehnat věc, která byla součástí původního vybavení borského zámku.

JÍZDÁRNA A ZÁMEK

I když zámek v Tachově je otevřen celoročně, dá se za faktické zahájení hlavní zámecké sezony v Tachově označit až druhý dubnový víkend. „Turistická sezona na zámku v Tachově bude slavnostně zahájena 8. dubna. Pro návštěvníky budou připraveny kostýmované prohlídky se začátky ve 14, 15 a 16 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na přivítání šlechtickou rodinou Windischgrätzů a malé knížecí občerstvení,“ informovala správa zámku. Ale už na velikonoční víkend jsou připraveny speciální prohlídky, tzv. kastelánské prohlídky. Zaměřeny budou na historický nábytek. Návštěvníci se dozví, co se zachovalo z původního vybavení zámku a jak se od roku 2014 doplňovaly komnaty dalším nábytkem. Mimořádné prohlídky jsou na sobotu 31. března připraveny v Jízdárně Světce. Začínají ve 13, 14, 15 a 16 hodin.

Zámek ve SvojšíněZdroj: DENÍK/Antonín Hříbal

SVOJŠÍN

Sezona na zámku ve Svojšíně začne v sobotu 31. března ve 14 hodin koncertem kytarového souboru ZUŠ Mariánské Lázně. Po celý velikonoční víkend bude v zámku výstava ornátů z kostela sv. Petra a Pavla, výstava Kouzlo loutek, výstava žehliček.

V prostorách stříbrského kulturního domu se uskutečnil ples Úněšovského statku.
FOTOGALERIE: Úněšovský ples ve Stříbře oživil Pavel Vítek i divoký kankán