U návštěvníků se těší velké oblibě již několik let. „Pracovat na betlému jsem začala v roce 1989 a celých třicet let ho pořád nějak vylepšuji,“ sdělila autorka betlému.

Čím je betlém unikátní? Třeba tím, že jeho součástí je peklo. To vypadá jako jeskyně obložená kameny a je nasvícené červeným světlem, aby evokovalo pekelné plameny a budilo strach. Je v něm k vidění i samotný Lucifer držící knihu hříchů, mnoho čertů a čert s Káčou.

Celý betlém má přes 150 postaviček a a rozkládá se na velkém kusu zahrady u domu paní Andrlíkové. Ta inspiraci hledá a vnímá všude kolem sebe. „Nejnáročnější na vyřezávání jsou postavy, které mají nohy. Takže lidské postavy. Velmi náročné je vyřezat koně a potom také výroba stodoly byla celkem složitá,“ řekla Andrlíková.

Betlém je volně přístupný na zahradě majitelky. Lidé ho mohou navštívit od začátku adventu až do Tří králů, tedy do 6. ledna, každý den od 10 do 19 hodin. „Než začaly dětem prázdniny, jezdily sem celé autobusy z různých mateřských školek a základních škol z celého kraje,“ dodala řezbářka. Zájem dělá autorce radost a na přítomnost návštěvníků na své zahradě si už podle svých slov zvykla.

Kristýna Žítková

Milan Petržela v akci
Kabina fotbalové Viktorie Plzeň očima Milana Petržely. Co říká o spoluhráčích?