Počet nemocných s akutními respiračními onemocněními stoupl v Plzeňském kraji oproti minulému týdnu o devět procent. Aktuálně marodí v kraji 9223 lidí, což je 1609 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nemocnost tak přesáhla hranici epidemie.

„Došlo k takovému nárůstu nemocných, že v Plzeňském kraji už jednoznačně propukla chřipková epidemie, která nás bude trápit ještě minimálně dva nebo tři týdny," odhaduje vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni Petr Pazdiora. Nemocných přibylo ve všech okresech kromě Domažlicka, kde nemocnost stagnuje.

Nejhorší situace je na Klatovsku, kde epidemie propukla už před týdnem. Nemocnost se tam tento týden ještě mírně zvýšila. „Na Klatovsku evidujeme 2277 nemocných na 100 tisíc obyvatel," vypočítává Marcela Moulová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Vysoká nemocnost je také na jižním Plzeňsku. Aktuálně tam stoná 1710 nemocných na 100 tisíc lidí.

Velkého počtu pacientů s chřipkou si během posledních dvou týdnů všímá i plzeňská praktická lékařka Miroslava Houšková. „S chřipkou přišlo tento týden opravdu hodně lidí, přibližně 40. Ale myslím si, že jich marodí ještě o dost více, protože ne všichni jdou s chřipkou k lékaři," popisuje lékařka, která se v poslední době také často setkává se zápaly plic a angínami.

David Härtel se s chřipkami ve své ordinaci v Plzni téměř nesetkává. „Za poslední dva týdny jsem měl dva pacienty s chřipkou. Mnohem častější jsou banální nachlazení, takových pacientů ke mě do ordinace přijde denně zhruba pět," odhaduje lékař.

Chřipkovou epidemií se podle Pazdiory potvrdila nízká proočkovanost populace. „Ti, kteří letos chřipkou onemocněli, by rozhodně měli na podzim očkování proti chřipce zvážit," říká Pazdiora.