Padesát lidí bylo k pondělnímu dopoledni v plzeňské fakultní nemocnici na infuzi kvůli bolestem břicha, zvracení a průjmu a dalších padesát pustili lékaři do domácí péče. Podle Gabriely Levorové, mluvčí fakultní nemocnice v Plzni, by během pondělního dne měli být propuštěni dva až čtyři pacienti.

Jde o nakažené salmonelou. Bakterie byla ve špagetách od firmy ZRTAS. Ta v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Čekárnu infekční kliniky začali lidé plnit od pátečního večera. Vzhledem k velkému počtu nakažených jde o epidemii.

„K hospitalizaci jsme zatím přijali 34 pacientů. Průběh onemocnění svědčí pro akutní bakteriální infekci střevního původu. Průběhy jsou středně těžké až těžké. Přijatí pacienti vyžadují infuzní léčbu," sdělil Deníku včera odpoledne přednosta Infekční kliniky FN Plzeň Dalibor Sedláček.

Podle něj má oddělení omezené kapacity a řada pacientů leží mimo infekční kliniku. Šest lidí je hospitalizováno na interně krajské Klatovské nemocnice. A to příval nakažených do nemocnice nebyl u konce. Včera kolem 14. hodiny sedělo v čekárně na infekční klinice v Plzni asi 12 lidí. „Je mi mizerně. Bolí mě břicho, mám průjem a zvracím. V pátek jsem měl teplotu, ale nepodařilo se mi ji srazit, proto jsem tu," řekl Miroslav Kraft.

Václav Lacyk, který rovněž přišel do nemocnice, potvrdil, že v pátek snědl špagety od firmy ZRTAS.

Sedláček nabádá, že by lidé riziko salmonely neměli podcenit. „Průjmem a zvracením pacienti ztrácejí vodu. V případě značné ztráty může být ohrožen pacientův život. Pokud by u lidí s poruchou imunity došlo k průniku salmonely do krevního oběhu, může rovněž dojít k ohrožení na životě," varoval Sedláček.

Rozhodující je přísun tekutin, hlavně čaje a minerální vody. „Tři až čtyři litry denně. Nutná je dieta v podobě bramborové kaše, rýžového odvaru, mrkve a v pozdějších dnech starší pečivo," poradil Sedláček. Vývařovna distribuovala „špagety á-la carbonara" s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem, z nichž některé ještě zřejmě nebudou snězené, protože mají pětidenní trvanlivost. Hygienici dohledávají, kam všude jídlo šlo.

Pokutu pro firmu, která dlouhodobě vyrábí různé druhy jídel, podle něj nelze vyloučit. Záleží na míře zavinění; bakterie mohly být v některých dodaných surovinách. Jednatele společnosti ZRTAS se Deníku nepodařilo kontaktovat. Telefon zvedl zaměstnanec. „Nejsem kompetentní k tomu mluvit. Čekáme na výsledky hygieny," uvedl Pavel Tobiáš z firmy ZRTAS.

Majitele firmy ZRTAS už hygienici kontaktovali. „V pondělí ráno jeho firma neotevře a všichni zaměstnanci se podrobí vyšetření, výtěrům a provedou se stěry z prostředí," uvedl krajský hygienik.

„Prověřujeme podezření z otravy jídlem a čekáme na výsledky od hygieniků, které by měly být v pondělí," řekla krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková s tím, že policie je v kontaktu s nemocnicí a vyrozuměla i krajského epidemiologa.

A jak se vyhnout nákaze? „Nejíst rizikové potraviny. V tomto horku je problém, že se snadno zkazí. Když je v nich nějaký mikrob, který se v horku množí a potravina není uskladněna v ledničce, dá se onemocnění snadno získat tou potravinou," konstatoval Sedláček.