Hlavním důvodem zvyšujícího se počtu osob, které se potýkají s Alzheimerovou chorobou, je stárnutí populace. V minulém roce trpělo v Plzni podle odhadů tímto závažným onemocněním 1460 obyvatel starších 80 let. Za čtyři roky by jich mělo být 1714, o dalších deset let později už 2649.

V Plzni funguje hned několik zařízení se zvláštním režimem. Jejich celková kapacita je 412 lůžek, avšak ani zdaleka nedostačuje. Podle odhadů demografické analýzy by totiž krajská metropole potřebovala cca 700 lůžek.

Mezinárodní den Alzheimerovy chorobyDnešek je považován za mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Poprvé se v České republice slavil v roce 1998. Jeho cílem je zvýšit podvědomí 
o této těžké nemoci.

„Reagujeme na zvyšující se potřebu. Aktuálně nechystáme žádné nové zařízení, ale máme v plánu stále navyšovat kapacitu těch stávajících," uvedla vedoucí odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu Alena Hynková. „Ke zvyšování kapacity dochází průběžně. Některé domovy pro seniory se transformují na domovy se zvláštním režimem," nechala se slyšet Hynková. Poptávka po domovech pro seniory totiž klesá. Větší zájem je právě o domovy se zvláštním režimem, jejichž klienti vyžadují 24hodinovou péči.

V současné době se chystá analýza potřebnosti takových zařízení. „Hodláme udělat monitoring všech žádostí podaných na stávající zařízení, tak abychom se dostali k reálnému číslu, protože máme pouze odhady," popsala Hynková.

V Plzni vyrostlo nedávno také soukromé zařízení společnosti Anavita, jež se specializuje na osoby s Alzheimerem a jinými typy demence. To se podle mluvčí Hany Raiskubové stará v současné době o 85 klientů. Celková kapacita zařízení je 140 osob. „Zájemce přijímáme postupně," doplnila mluvčí.

Zvyšující se počet osob trpících Alzheimerovou chorobou eviduje i největší česká pojišťovna. „Od roku 2013 stoupl počet klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) s Alzheimerovou chorobou v Plzeňském kraji o 25 procent," vypočítal mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Mluvicí senzory napoví, co nenechat doma

Iva CoehloZdroj: ArchivPaní Nina trpí už deset let Alzheimerovou chorobou. Aby si v bytě nenechala klíče nebo mobilní telefon, má nedaleko dveří umístěný mluvicí přístroj, který jí věci připomene.

S inovativní myšlenkou přišla studentka plzeňské umělecké fakulty Iva Coelho (na snímku) a za svůj nápad získala třetí místo v soutěži Creative Business Cup pro začínající podnikatelské projekty.

„Nechtěla jsem, aby moje diplomová práce skončila někde v šuplíku, ale někomu pomáhala," vysvětlila 28letá žena pocházející z Bělé pod Bezdězem. Inspirací byli pro Ivu její rodiče. „Naši se hádali kvůli štrúdlu. Taťka totiž vždycky zapomněl, že je v troubě, takže si ho nedal. A mamka si myslela, že mu nechutná. Taťka proto použil čip, na který si namluvil upomínku, a problém se vyřešil. To mě vlastně přivedlo k nápadu pomáhat lidem s Alzheimerem, protože právě oni mají velké potíže s pamětí," ozřejmila.

Před půl rokem se domluvila se zmíněnou pacientkou Ninou a začala senzorový mechanismus, jenž automaticky připomíná nahranou zvukovou stopu, testovat. „Jeden reaguje na světlo, druhý je zase dotykový a Nina ho má umístěný v koupelně. Hlas ji instruuje, aby si třeba vyčistila zuby nebo učesala vlasy," popsala.

Třetí typ zařízení pak připomíná nemocné, aby si vzala léky a po určité době se avízo opakuje.

Iva plánuje zázračnou krabičku vyzkoušet na dalších pacientech. Pokud se osvědčí, ráda by v budoucnu založila vlastní firmu nebo neziskovou organizaci, která by přístroj v Čechách začala vyrábět.