„Zájemci tam najdou 12 000 fotografií, mapy výskytu 4200 druhů hub a popisy 3000 druhů hub. Web byl vytvořen v rámci interregového projektu „Houby regionu bavorsko/česko/rakouského trojmezí“, jehož vedoucím partnerem je Národní park Bavorský les,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Od roku 2017 mapuje mezinárodní tým vědců vedený vedoucími projektu Clausem Bässlerem a Peterem Karaschem na Šumavě druhy hub, fotografuje je a popisuje. Na bavorské straně se projektové území rozkládá od Waldnaabu v Horním Falcku podél Dunaje až k Pasovu a Linzu v Rakousku, na české straně až k Novohradským horám. Srdce výzkumné oblasti tvoří národní parky Šumava a Bavorský les. Nyní byl projekt završen vytvořením nového webu v němčině, angličtině a češtině.

„Díky 170 000 nálezům s více než 4200 druhů hub jsme dokázali shromáždit podstatně více informací, než jsme plánovali,“ informoval Karasch. „Svět hub na Šumavě ale pořád ještě není plně prozkoumán. V porovnání s rostlinami a živočichy jsou houby zanedbávány už více než sto let. Ještě nějakou dobu potrvá, než toto zpoždění doženeme,“ dodal.

Ilustrační foto.
Manželé nemají vůz ani peníze, policisté už obvinili podezřelého

S databází, která je nyní k dispozici, jsme získali dobrou vědomostní základnu, na které se může dál stavět. Podle Karasche je pro práci zvláště cenná výborná spolupráce se všemi partnery v Národním parku Šumava a z Rakouska. Ocenil speciální a vzácné nálezy. „Těch jsme měli určitě několik desítek,“ řekl Karasch. Patří k nim například objevy závojenky bukové nebo šupinovky ježaté. „Jde o houby, které ukazují na člověkem nenarušená místa a lze je najít téměř pouze v přírodních rezervacích, lesních rezervacích a v národních parcích,“ dodal.

Podle ředitele Správy NP Šumava Pavla Hubeného je projekt zásadním přínosem pro detailnější poznávání nejen území národních parků. „Tato vytvořená databáze tisíce druhů hub je jedinečným počinem. Jsem přesvědčený o tom, že ji budou využívat jak mykologové, tak i houbařští nadšenci, kterých je v České republice obrovské množství. A tento projekt ukazuje, že hranice pro nás neznamenají žádnou bariéru,“ pochvaloval si Hubený.

Projekt „Houby regionu bavorsko/česko/rakouského trojmezí“ byl podle Dvořáka realizován v letech 2017-2020 za celkovou částku 725 235,80 €. Podíl prostředků EU činil 616 450,43 €.

Mokřad má rozlohu 75 hektarů a poskytuje útočiště desítkám vzácných živočichů.
Plzeňský kraj vyhlásí unikátní mokřad u Nýřan jako přírodní rezervaci