Přesvědčí se tak, že pouliční umění už není jen nelegálními graffiti z 90. let, ale posunulo se na legální plochy, festivaly i výstavy v galeriích. Prvního ročníku akce se zúčastní jak writeři, kteří vyšli z původní graffiti scény, tak mladší autoři.

Vše začne v pondělí 17. srpna a potrvá do soboty, kdy festival uzavře vernisáž s výstavou v areálu plzeňského Depa, které událost pořádá. „Příprava festivalu byla rychlá a komplikovaná. Jsme rádi, že se podařilo zkoordinovat plochy, umělce i partnery a festival se uskuteční. Chceme, aby byl pro město zajímavý, aby mu dal nový nádech,“ uvedl programový ředitel DEPO 2015 Jan Štěpán.

Počítá i s tím, že ne všem se tvorba bude líbit. „Jedním z cílů je rozproudit veřejnou debatu o využití veřejného prostoru. A pokud k nějaké konfrontaci dojde, splní festival svůj cíl. Některým se to líbit nemusí, jiní třeba nabídnou plochy pro další ročníky,“ doplnil k filozofii festivalu.

Michal Škapa, známý jako Tron.Zdroj: Wallz Festival

Mezi deseti účastníky jsou dva umělci z Rakouska, kteří budou pracovat spolu, a jeden z Polska. U všech kromě jednoho, je také jasné, kde budou tvořit. „Jen brněnský TIMO si hlídá svoji anonymitu, takže u něj lokality nebudeme prozrazovat,“ řekla manažerka a kurátorka projektu Kristýna Jirátová. Na festivalu se představí i zástupci plzeňské graffiti scény Josef Sedlák a Tomáš Staněk, první venkovní realizaci má před sebou studentka Daniela Herodesová.

„Přesný časový program tvorby děl se bude teprve ladit a veřejnost se jej dozví z našeho facebooku,“ doplnila Jirátová.

Součástí festivalu je i doprovodný program, třeba graffiti jam ve středu od 18 hodin u opěrné zdi v Malostranské ulici nebo dětský workshop v sobotu od 16 hodin v Depu. Po něm celý program uzavře finální vernisáž a afterparty.

Pilsner Fest 2019.
Pilsner Fest je další obětí koronaviru

Lokality pro Wallz Street Art Festival
- boční zeď skladového prostoru v ulici U Seřadiště
- objekt trafa u Rychtářky
- před Střední školou dopravní na Karlovarské ulici
- boční fasáda domu v Zahradní ulici na Slovanech
- zeď garáže v Kotíkovské ulici
- zeď u Lékařské fakulty v Lidické ulici
- pilíř mostu Milénia na Mikulášské ulici
- plus neznámé lokality