„Jelikož v minulosti na těchto akcích často docházelo k porušování zákona, byl nasazen dostatečný počet sil a prostředků. Vše tedy monitorovali dopravní policisté, speciální pořádková jednotka, policisté z obvodního oddělení a v záloze byla v případě potřeby připravena i zásahová jednotka,“ informoval policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Doplnil, že hlídky se zaměřovaly především na bezpečnost a plynulost silničního provozu a na zajištění veřejného pořádku. „Akce se neobešla bez protiprávního jednání a policisté udělili účastníkům celkem 89 pokut v celkové výši 77 200 korun,“ řekl Hodan. Nejčastějšími prohřešky byly nevyhovující technický stav vozidla (32 pokut) a překročení nejvyšší povolené rychlosti (16 pokut). Dalšími přestupky bylo například špatné parkování, nepředložení předepsaných dokladů či nesprávný způsob jízdy. Celkem šest přestupků pak bylo oznámeno k projednání příslušenému úřadu. Sedmi řidičům byla omezena technická způsobilost vozidla, a tak musí do 30 dnů závady odstranit a projít stanicí technické kontroly. Nejčastěji šlo podle Hodana o nesprávná či nehomologovaná světla, fólie na oknech nebo podsvícení podvozku vozidla.

Kromě státních dohlíželi na akci i plzeňští městští policisté. „Zaměřili jsme se především na dopravní přestupky spojené s parkováním. Odhalili a vyřešili jsme jich víc než dvacítku. Pokuty padly mimo jiné i za porušení protikuřáckého zákona,“ uvedla mluvčí MP Plzeň Jana Pužmanová.

Za ubodání ženy v Nejdku hrozí muži 18 let za mřížemi.
Dlouhodobé užívání pervitinu pomůže vrahovi těhotné ženy k mírnějšímu trestu

Dodala, že radarové zařízení obsluhované hlídkou strážníků zaznamenalo rychlou jízdu jednoho z „tuningářů“, který mířil Rokycanskou ulicí směrem do centra. Na měřeném úseku řidič vozidla BMW projížděl rychlostí 112 km/h. „Devatenáctiletému řidiči hrozí za přestupek dle zákona o pozemních komunikacích ve správním řízení vysoká pokuta a počítat také musí s pětibodovým postihem a odebráním řidičského průkazu na několik měsíců,“ uzavřela Pužmanová.