Každý pátý obyvatel Plzeňského kraje je dnes v důchodovém věku.
Užívá si ale také penzi? Jak který. Lidí, kteří i v důchodu dál pracují nebo alespoň chodí na brigády je stále dost. Někteří by s penzí nevystačili a peníze potřebují, jiní si zvykli pracovat, a tak dělají dál.

TI, KTEŘÍ PRACUJÍ

Například společnost ŠKODA Transportation zaměstnává zhruba 1700 lidí, z toho 37 je v důchodu. V ČSAD autobusy Plzeň je poměr pracujících penzistů ještě větší. Z 560 zaměstnanců je v důchodu 40. „Jde většinou o řidiče, ale také o techniky nebo vrátné,“ řekl ředitel Jaroslav Vejprava.

Ilustrační foto
Matka, která vraždila, je ve vazbě

Podle šéfa vládní penzijní komise Martina Potůčka lze pracující penzisty poměrně snadno pochopit. „Důchody jsou nízké – ženy dostávají v průměru 10, muži 12 tisíc korun. Sice to činí 42 procent hrubých příjmů, ale je třeba si uvědomit, že jde o pokles o polovinu ve srovnání s platy před odchodem do důchodu,“ upozorňuje.

Řešením by samozřejmě mohly být vyšší penze. Že si o navyšování důchodů mohou nyní pracující penzisté žádat každý rok sami, podle Potůčka nikam nevede. „To zvýšení je pouze symbolické,“ míní.
S názory, že důchodci chodí do práce také proto, že mladí lidé dlouho studují a do zaměstnání nastupují později, Potůček nesouhlasí. „Mladí a důchodci si totiž na trhu práce zpravidla nekonkurují,“ dodává s tím, že práci pro jedny nechtějí zase dělat druzí. Zmíněné plzeňské ČSAD to potvrzuje.

TI, O KTERÉ PEČUJEME

Kromě pracujících ale přibývá také seniorů, kteří už nejsou zdaleka tak soběstační a vyžadují celodenní péči. Rodiny to ovšem často nezvládají a místo pro ně nebývá ani ve specializovaných zařízeních.
Například v Plzni by to mělo být od ledna alespoň částečně lepší. Padesát nových lůžek domova se zvláštním režimem vznikne v Křimicích, kde dosud fungovalo jen chráněné bydlení. Podle jednatele Longevity Jana Máchy bylo hlavním důvodem to, že se nesoběstační senioři museli stěhovat jinam. „Od ledna tak budou moci zůstat,“ řekl.

Nová střídačka Viktorie Plzeň
FOTO: Náhradníci Viktorie budou sedět v plechovce piva

Změny se chystají také v zařízeních Městského ústavu sociálních služeb. Dva domovy pro seniory, Sedmikráska s 62 a Kopretina s 38 místy rovněž změní statut na domov se zvláštním režimem. V něm mohou pobývat i lidé s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence a zájem o ně je ještě vyšší, než o klasické domovy.

TI, KTEŘÍ SI VYSTAČÍ

Jiné zařízení pro seniory budou příští pátek otevírat v jihoplzeňském Nepomuku. Komunitní dům vznikl přestavbou deset let nevyužívaného hotelu ve Dvorci a budou v něm bydlet senioři, kteří se o sebe postarají sami. Dům má prodloužit jejich soběstačný život, ovšem pokud bude třeba, přijedou za nimi pracovnice domu se sociální službou. „V třípatrové budově vzniklo 17 bytových jednotek dva plus k. k. o rozměrech od 33 do 44 m2,“ popsal starosta Jiří Švec. Obyvatele vybírala komise a stěhovat se budou ode dne otevření. Zájem neměli zdaleka jen obyvatelé města, ale lidé z celého Plzeňského i sousedního Jihočeského kraje.

Jak se změnil počet seniorů od roku 2004Zdroj: Deník

Anketa: Jak vám změnila život penze?

Radana Bendlová, 65 let, Plzeň
I přes odchod do důchodu dále pracuji, chodím na brigády. Pokud je důchodce zdravý a nemá větší finanční rezervu, tak je to nutné. Myslím, že kdo chce aktivně prožít stáří, musí pracovat vzhledem ke zvyšujícím se cenám nájmů, energií a potravin.

Petr Ryneš, 63 let, Domažlice
Je těžké si zvyknout nevstávat ráno do práce, ale ne, že bych neměl do čeho píchnout. Věnuji se chatě, zahrádce, začínáme se ženou trochu sportovat, chceme víc cestovat a teď o prázdninách u nás jsou vnoučata. Člověk si musí najít, jak trávit čas.

Jiří Strašek, 66 let, Klatovy
Mám více svobody v rozhodování, pracuji spíše pro zábavu než pro výdělek. Nikdy jsem neutrácel a řekl bych, že pokud oba manželé žijí, dá se vyjít. Když však jeden zemře, je to horší. Stěhovat se na důchod jinam, bych nechtěl. V Klatovech je moc hezky. 

PEČEŤ ze souboru čtyř zlatých bul, které byly vyhlášeny archivní kulturní památkou.
Plzeň má cenné archiválie