Iniciátorem byl farmář z Chodského Újezdu Jiří Dufka. "Jednatel firmy, pan Podzimek, mě požádal o pomoc s vyvážením slámy ze skladu. Řekl jsem mu, že mám strach o stroj vzhledem k tomu, že manipulátor na vyvážení balíků slámy není na takový žár uzpůsobený," vyprávěl farmář Deníku.

"Ale jsme rodinná firma, obvolal jsem proto rodinu a zeptal se, jestli takové riziko podstoupíme. Rodinná rada zapůjčení stroje schválila, a tak jsem ihned vyrazil požár obhlídnout a konzultovat věc s velitelem zásahu, aby mi schválený stroj zabezpečili," dodal.

Hasiči proto stroj kropili vodou, aby se zamezilo jeho zničení. "Jako majitel zemědělské firmy vím, jaké komplikace takovýto požár obnáší. Dobytek bez podestýlky v době, kdy se jde do sezony telení… Při představě, že zemědělci celý rok sháněli slámu, která jim během pár hodin shořela a ta, která neshořela, se rázem proměnila v hnůj a nově narozené tele by se tak muselo plácat v hnoji, jsem přemýšlel, jak bych mohl panu Podzimkovi pomoci dál," pokračoval Dufka.

Využil proto sociální sítě, kde vyzval všechny zemědělce pomoci postiženému kolegovi. Odezva byla překvapivě rychlá. "Během pár hodin se ozvalo spoustu zemědělců z České republiky i od slovenských sousedů, které tato situace zasáhla a rozhodli se pomoci. Ne se všemi se bohužel povedlo pomoc realizovat s ohledem na vzdálenost, kde by doprava byla hrozně složitá. Proto jsem využil zejména své kontakty na sousední zemědělce a začal obvolávat. Když se mi podařilo sehnat cca 400 balíků, zavolala mi má sestra, že i jí se podařilo sehnat cca 100 balíků slámy a předala mi kontakty."

Ilustrační foto
Už z nás dělají blbce, míní provozovatelé hostinců o vládních nařízeních

V tuto chvíli si farmář z Chodského Újezdu řekl hurá, protože takové množství je dostačující pro přežití zimy. "Rád bych si dovolil vyjmenovat ty, díky nimž se tato pomoc mohla uskutečnit: Aleš Wolf přispěl svými 50 balíky, Petr Bernard 50 balíky, Josef Velešík 80 balíky, Ondra Liška 10 balíky, Vlastimil Pospíšil 100 balíky, rodinná firma Dufkovi 100 balíky a další zemědělec, který nechtěl být jmenován, také 100 balíky," vyjmenoval Dufka s tím, že finanční pomocí v hodnotě 20 tisíc přispěla Gita Ženíšková. "Tímto bych všem moc rád poděkoval za ochotu a rychlou reakci v této nelehké době, kdy je víc než kdy jindy důležité pomáhat jeden druhému," uzavřel Jiří Dufka.