Hnátek navíc musí nahradit náklady zdravotní pojišťovně a dva roky nesmí držet a nosit střelné zbraně.

Nešťastná událost se stala 17. listopadu před dvěma roky, krátce po třinácté hodině. Jak konstatovala soudkyně Michaela Řezníčková, přestože byl myslivec poučen a seznámen se situací na místě naháňky, namířil zbraň směrem, kterým to nebylo povoleno, zavadil o kohoutek, čímž způsobil výstřel.

Policisté pátrají po tomto muži.
Rozbil okno auta a ukradl platební kartu

Ten způsobil poškozenému devastující průstřel levé paže a poranění hrudníku. Zhruba o čtyři hodiny později zraněný v nemocnici zemřel na náhlé selhání srdce.

Podle lékařských znaleckých posudků bylo střelné poranění spouštěčem zástavy srdce. „Smrt nastala v příčinné souvislosti s výstřelem,“ konstatovala soudkyně.

Stanislav Hnátek u tachovského soudu.Zdroj: Deník / Jiří Kohout

Obhajoba navrhovala pro obžalovaného, který je doposud bezúhonným a z pracoviště měl kladné hodnocení, trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, nikoliv soudem vyřčené usmrcení. „Můj klient už je samotnou tragédií potrestán,“ uvedl obhájce. S nárokem na odškodnění se na soud ještě obrátili pozůstalí po zemřelém muži, kteří požadují odškodnění v celkové výši jeden a půl milionu. S tímto nárokem doporučila soudkyně zástupci poškozené strany, aby se obrátili na občanskoprávní řízení.

Obhájce obžalovaného se proti rozsudku odvolal na místě, obžaloba, která původně požadovala trest na 18 měsíců a dvouletou podmínku, i zástupce poškozené strany, si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.