Desítky žáků ze Slovenska, Chorvatska a Turecka se rozhodně během svého pobytu v České republice nenudily.
„V mezinárodních skupinách vytvářeli žáci plakáty připomínající slavné osobnosti jednotlivých zemích. Také kreslili nejzajímavější zúčastněných států. Další den se opět dostalo na Turecký den, jelikož tento projekt bohužel do Turecka nezavítá. Tentokrát děti vyzkoušely mramorování a tradiční turecké vyšívání,“ popsala část programu ředitelka Základní školy v Přimdě Marcela Husáková.

Krom Přimdy se návštěvníci vydali také například do Západočeského muzea v Plzni.

POMOHLI NEMOCNÉMU CHLAPCI

I přesto, že týden byl jak pro žáky přimdské školy, tak pro jejich návštěvníky rozhodně nabitý, čas zbyl také na charitativní činnost. „Ve středu odpoledne jsme na několika místech vytvářeli polštáře, pletli, vypalovali nejrůznější věci například na vařečku, či jsme vyráběli klíčenky. Část těchto výrobků si odvezou žáci z ciziny na památku, něco ale bylo vyrobeno navíc. Tyto výrobky poputují na pomoc nemocnému Jakubovi Sedláčkovi,“ vysvětlila ředitelka.

Nezapomnělo se ani na slavná výročí, která letos Česká republika slaví. K připomínce 100 od vzniku samostatného Československého státu zasadili žáci společně přímo před budovu školy japonskou Sakuru, která bude na další roky symbolizovat strom svobody.

Ve výčtu aktivit se nedá opomenout další společný projekt a to město budoucnosti, na kterém se podílely jednotlivé skupiny. Ve všech případech se jednalo o opravdu zajímavé a mnohdy velmi futuristické nápady.

DALŠÍ CESTY POVEDOU DO DÁNSKA A NA SLOVENSKO

Během uplynulého týdne bezesporu vznikla nová přátelství a oživila se ta, která vznikla v příštím roce. Pro všech zúčastněných škol to rozhodně nebyla poslední možnost k setkání.

„V letošním roce jsou nachystány dvě cesty. V září se nejdříve pojedeme podívat do Dánska, na jaře příštího roku pak zavítáme k našim přátelům ze slovenské Rimavské Soboty. V roce 2019 bude zároveň celý tento projekt také zakončen,“ na závěr dodala ředitelka Základní školy v Přimdě.

ČLENOVÉ Veteran clubu Plzeň při prohlídce.
FOTOGALERIE: Jízdárna pozvala na speciální prohlídky