„Na post náměstka jsem navrhován jako neuvolněný. V případě, že mi zastupitelstvo ve čtvrtek funkci potvrdí, pak se budu muset samozřejmě rozmyslet, jak budu dále pracovat pro obec. Na všem se ale budu muset nejdříve domluvit s kolegy v zastupitelstvu ve Vejprnicích,“ řekl Deníku Karpíšek s tím, že senátorského mandátu se vzdát nehodlá. „Senátor má totiž být především v regionu, tedy ve svém obvodě, což se s prací na kraji vzájemně nevylučuje, ba naopak,“ míní Karpíšek. „Řada mých kolegů senátorů byla v krajských zastupitelstvech nebo i v radách,“ vysvětlil Karpíšek.

Budoucí hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) je od roku 2017 poslankyní. „Dnes jsem již rozhodnuta, že funkci poslance dokončím, ale v dalších parlamentních volbách v roce 2021 kandidovat nebudu,“ uvedla Mauritzová. Dodala, že se chce naplno věnovat postu hejtmanky. „Detaily ještě budeme probírat na stranickém grémiu.“

Nové odběrové místo na testování na onemocnění covid-19 otevřela ve čtvrtek nemocnice Privamed v Plzni.
Nakažených ubývá, přesto se otevírají nová odběrová místa

Současný starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS) zůstane ve vedení města i přesto, že bude mít v krajské radě na starost resort školství. „Problém v tom nevidím, školství je pro mě velice blízký obor, a navíc bych měl na krajském úřadu působit jako neuvolněný,“ okomentoval Salvetr.

S kumulací funkcí na uvolněných postech nesouhlasí Piráti, kteří by však měli s ODS na kraji vytvořit koalici. „Tato věc se řešila v rámci etického kodexu zastupitelů Plzeňského kraje. Chtěli jsme, aby tato záležitost byla obsažena v koaliční smlouvě, a nikdo z našich koaličních partnerů s tím problém neměl. Předpokládáme tak, že se tohoto kodexu budou všichni držet,“ sdělil lídr Pirátů Rudolf Špoták, který v radě kraje zasedne jako náměstek hejtmana pro sociální oblast. „V současné době se to týká pouze funkce hejtmanky paní Mauritzové, která nás informovala o tom, že záležitost musí probrat vnitrostranicky, což respektujeme a doufáme, že nás informuje o tom, jak se k celé věci postaví,“ uzavřel Špoták.