Už druhým rokem se totiž konají slavnosti kvůli koronaviru z velké části v on-line prostředí, alespoň malou připomínku dřívějších časů ale letos pořadatelé přichystali. Nejlákavějším kouskem v sadovém okruhu v centru města je tank M4 Sherman, jeden ze symbolů časů osvobození jihozápadních Čech od nacistů. Nechybí ani legendární jeepy, polopásové Halftracky a další automobily a motocykly americké armády. U Západočeského muzea si lidé mohou prohlédnout i techniku, kterou na západní frontě používala Československá obrněná brigáda.

Na své si přijdou také milovníci letectví, přímo u katedrály sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí si mohou prohlédnout věrnou maketu stíhačky Supermarine Spitfire Mk IX ve zbarvení letounu, se kterým v 312. československé stíhací peruti létal Otto Smik, jedno ze stíhacích es 2. světové války.

 

 

 

Při procházce centrem si Plzeňané také mohou díky plakátům s jejich portréty připomenout veterány americké a belgické armády, kteří se na osvobození Plzně podíleli a stejně jako loni nemohli do Plzně na Slavnosti svobody dorazit osobně.

Technika bude v centru města vystavena ještě po celý víkend.

Ilustrační foto
Vypili jsme Wehrmachtu šampaňské, vzpomíná americký veterán