Bezmála kilometrový úsek mezinárodní cyklostezky CT3 z Prahy do Regensburgu byl oficiálně otevřen na výjezdu z Rokycan. Cyklisté a vlastně i chodci se tu dříve pohybovali po frekventované silnici, než se napojili na asfaltovou stezku u sádek, která je dovedla až k dálničnímu mostu. Stavbě nového úseku u západního okraje města předcházely dlouhé přípravy. „Byla to několikaletá mašinérie s výkupem pozemků, příprava projektové dokumentace i její schvalování,“ připomněl místostarosta Rokycan Jan Šašek. Vysázeno je tu 22 stromů (čtyři duby a 18 javorů) i několik keřů.

Na investici za 6,2 milionu korun přispěl výrazně Plzeňský kraj (4,3 milionu), město Rokycany (přes 1,4 milionu) a čtyři sta tisíc činila injekce dobrovolného svazku obcí Horní Berounka, povodí Klabavy.

Ilustrační foto
Slavnosti pod věží se letos nekonají

Slavnostní zprovoznění si nenechalo ujít přes dvě stě jezdců. Po přestřižení pásky se pestrobarevný peloton vydal do Dobříva. Jezdci tu mohli sami posoudit nový povrch kolem mateřské školy a lávku, která i zde vyrostla s podporou kraje a příspěvkem obce. Účastníci vzali útokem vodní hamr, kde měli zajištěnou bezplatnou prohlídku.

Zmíněný svazek 24 obcí z Rokycanska a Plzně-severu má jasno o dalších prioritách: „Ejpovice a Kyšice spolupracují na opravě cyklostezky, která prochází jejich obcemi a obdržely na ni krajskou dotaci. Příští rok chceme opravit povrch od dálničního mostu do Klabavy. Projektová dokumentace je hotová,“ sdělil předseda dobrovolného svazku obcí Lukáš Fišer.