Hasiči ze záchranného útvaru ve Zbiroze dovezli dva zelené kontejnery v noci z pondělka na úterý. Instalované byly poblíž transfuzní stanice a doplnil je přenosný stan. Souprava tak byla připravená k odběru vzorků kvůli možnému koronaviru, a to s maximální bezpečností personálu i vyšetřovaného člověka.

Vlastní kontrola byla spuštěna v rekordně krátkém čase. Absolvují ji osoby, jimž vystavili příslušné razítko hygienici. "je tedy naprosto zbytečné, aby zájemci o vyšetření volali, psali maily nebo dokonce jezdili iniciativně do nemocnic. Pouze tím blokují naše linky a zdržují nás od práce," zdůraznil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Mapka příjezdu a odjezdu k odběrovému míst v Rokycanské nemocniciZdroj: Archiv nemocnice

První buňka slouží jako přípravna včetně nezbytných administrativních úkonů. Následuje přesun k vlastnímu odebrání vzorku a bezpečný odjezd. Trasa vozidel je označena přehledně.

Dodejme, že evidence ´pacientů´ je zanesena do počítačové sítě. "Na každého z nich je vyčleněno patnáct minut, takže během šesti hodin děvčata odbaví 24 lidí. Zájem je však obrovský a možná, že odběr urychlíme," dodala náměstkyně nemocnice pro léčebnou péči Hana Perková.

Průběh odběru

- Pacient indikovaný k odběru obdrží od Krajské hygienické stanice potvrzení s termínem a místem, kam se dostaví k odběru (email, SMS). Pokud pacient není indikován k odběru, bude odmítnut.

- Žádáme, aby pacienti přijeli k odběru osobním autem. Pokud přijdou pěšky, žádáme, aby měli doprovod a dodržovali při příchodu koridor pro osobní auta. K odběru indikovaní pacienti by v žádném případě neměli využívat hromadnou dopravu a měli by mít na obličeji roušku.

- Na místě zůstane pacient po celou dobu ve voze.  Prokáže se (občanský průkaz, cestovní pas) a doloží doporučení od KHS (mail, SMS). 

- Dále bude postupovat dle pokynů zdravotníků.

- Po dokončení odběru odjede označenou trasou z areálu nemocnice.

Zdroj: web nemocnice

Ilustrační foto
Roušky šije, kdo má ruce a chuť

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník