Při automobilové nehodě přišel o tetu, strýce a dvouletou sestřenici. Zřejmě kvůli šoku, který maminka v šestém měsíci těhotenství prodělala, se Matýsek narodil předčasně. Se srdeční vadou a řadou dalších zdravotních komplikací. Dnes osmiletý chlapec už za svůj krátký život strávil v nemocnicích možná víc čas než většina dospělých. Podstoupil operace srdce, nohou, prodělal různé infekce, trápí ho epilepsie.

„Dnes Matýsek nechodí, nemluví a je odkázaný na vozík," říká maminka Blanka Nováková.

Přesto je chlapec obrovský bojovník a veselý kluk. „Mává každému na potkání, myslím, že je to opravdu šťastné dítě. Všímá si jen toho, co je dobré, usmívá se dokonce i na doktory, kteří v jeho životě nehrají zrovna příjemnou roli. Mám se od něho hodně co učit. Pro mě jako matku je to však náročné fyzicky i psychicky," svěřuje se maminka.

Jako by nebylo špatných zpráv v životě Novákových dost, v roce 2013 přišla další. Blance zjistili lékaři agresivní formu rakoviny prsu s metastázemi v uzlinách.

Podstoupila radikální léčbu, lékaři jí kladli na srdce, že musí odpočívat a 90 procent energie věnovat svému uzdravení. „To se s postiženým dítětem dělá těžce. Ke všemu mě čeká další kolo boje s nemocí."

Matýsek se léčí v zařízení Centrum Hájek u Kozlu na Plzeňsku pro děti s postižením. Rehabilitace mu hodně pomáhá, zdravotní pojišťovny ji ale neplatí.

Blanka se tisíckrát sama sebe ptala, co jí chce osud naznačit. „Říká se, že člověk dostane naloženo jen tolik, kolik unese… Tak jsem se snažila držet. Necítit žádný vztek ani lítost, neříkat si, proč zrovna já. Dobře, ale co se mám touto lekcí naučit? Jediné, co mě napadlo, bylo, že nastal čas potlačit hrdost a přiznat, že nejsem nesmrtelná, že ani já nemusím všechno zvládat sama, a že nastal čas naučit se říkat o pomoc," svěřila se.

Pomoc našla u řady lidí a jednou z nich je majitelka sítě plzeňských obchodů s módou GIORGIO fashion. Novákovi se s ní seznámili právě v zařízení Centrum Hájek u Kozlu.

Provoz rehabilitačního centra je podstatnou mírou financován prostřednictvím sponzorů a donátorů. Věra Vaňourková přispěla 50 tisíci korunami z výtěžku módní přehlídky GIORGIO fashion show na zakoupení pásu pro nácvik chůze.

„Tento chodící pás pomáhá spolu s metodou TheraSuit při nácviků prvních krůčků u dětí s tělesným handicapem," říká Markéta Jungová z Centra Hájek. Věra Vaňourková navštěvuje centrum pravidelně, setkání s Matýskem a jeho maminkou ji ovlivnilo natolik, že se rozhodla pomáhat více. „Založili jsme transparentní účet, kam může přispět kdokoliv. Získané peníze poslouží na zaplacení rehabilitace a kompenzačních pomůcek, které Matýsek i ostatní děti s podobným postižením potřebují," vysvětluje Vaňourková.

Lidé mohou Matýskovi přispět zasláním částky přímo na účet nebo prostřednictví nákupu právě v některém z těchto obchodů.