Ve čtvrtek se už podeváté sešla komise, která tradičně udílí titul Regionální potravina Plzeňského kraje. Získávají ho kvalitní produkty regionálních výrobců rozdělené do devíti kategorií, takže mezi oceněnými nechybí masné výrobky ani sýry, nápoje nebo pečivo.

Organizátoři si pochvalují, že zájem o prestižní značku roste. „V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od osmi výrobců,“ uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Všechny nové i stávající držitele tohoto titulu představí v pátek 25. května Festival regionálních potravin Plzeňského kraje na nádvoří Plzeňského Prazdroje a umožní je ochutnat i nakoupit. Festival začne v 11 a skončí v 17 hodin.
Titul Regionální potravina Plzeňského kraje už patří 72 výrobkům. Když se uděloval poprvé v roce 2010, získalo ho třeba pivo Dobřanský sekáč pivovaru Modrá hvězda, Krchlebský koláč Heleny Konopíkové nebo filety z uzeného pstruha ze Zpracovny ryb v Klatovech.

Nové přírůstky• Masné výrobky tepelně opracované: Mandlový játrový sýr,  Kvarda, spol. s r.o.
• Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy, polokonzervy: Pánská přesnídávka, Plzák z Plzně, s.r.o.
• Sýry včetně tvarohu: Bio pařený sýr – UZLÍK, Ing. Olga Lukšová
• Mléčné výrobky ostatní: Pomazánek, Ing. Jan Junek
• Pekařské výrobky, včetně těstovin: Chodský koláč, Pekařství Malinová, s.r.o.
• Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek: Makový řez, Marie Vondrovicová
• Alkoholické a nealkoholické nápoje: Nebílovský mošt – jablko-hruška, Lukrena, a.s.
• Ovoce a zelenina čerstvé či zpracované: Jahody s mátou – džem výběrový extra, Renata Skálová
• Ostatní: Med lesní, medovicový, Ing. Jaroslav Lstibůrek