„Jak přijdou první mrazy, nasteleme všem psům do kotců slámu. Do prostoru po celém kotci. Uklízí se jim třikrát denně, takže jsou neustále v suché slámě,“ uvedla provozovatelka psího útulku U Šmudliny v Tachově Gabriela Jägerová.

Každý kotec U Šmudliny je vybaven zateplenou boudou a psi v ní mají dostatek dek. „Z nich jim děláme takové vajíčko, aby se do nich mohli zachumlat,“ doplnila.

V tachovském útulku ovšem žijí i dva psi se sníženou imunitou. Pro ty jsou připravené topné desky s termostatem. Kromě toho je na kotcích pro psy se sníženou imunitou připevněno plexisklo, aby dovnitř tolik nefoukalo.

Tachovský útulek se na zimu připravuje pečlivě.Zdroj: Deník / Jiří Kohout

Speciální potrava na zimu není podle Jägerové třeba. „Na zimu psům nevaříme teplé krmení. Je to spíše taková fáma, že je dobré psům na zimu vařit. Většina psů teplé jídlo nechce, každá změna stravy způsobuje psům průjem a bolesti břicha,“ dodala provozovatelka útulku s tím, že pro psy, kteří to potřebují, mají zimní oblečky a menší a bytovkové pejsky umisťují do dočasných péčí k jedné ze spolupracovnic útulku domů.

UŽ ZAČALI ZATEPLOVAT

Na zimu se chystá i útulek pro zatoulané a opuštěné psy v Klatovech, který spravují tamní technické služby. „Už jsme začali zateplovat kotce, lidé nám nosí deky. V současné době máme všeho dostatek. Kdyby něco chybělo, naši příznivci by určitě pomohli,“ řekla Deníku vedoucí útulku Miloslava Šeflová, která je v celém regionu vyhlášená svou péči o psy a tím, že dokáže zachránit i zvíře, které již jiní odepsali.

Snímky z horní části vodní nádrže Lučina v místech, kde byla silnice a mostek přes Sklářský potok, který je jedním z přítoků do Lučiny. Patrný je pokles vodní hladiny.
Lučina má polovinu zásob pitné vody, odtok je na minimu

STARAJÍ SE I O KAČERA

Zateplené kotce pro zvířata mají připravené také v záchranné stanici ve Studánce na Tachovsku. „Jsou určeny hlavně pro poraněná zvířata. Jinak samozřejmě už máme připravená krmítka a zimní krmné směsi pro ptáky,“ uvedl Deníku provozovatel stanice Karel Bobál.

Stanice je podle jeho slov dostatečně zásobená krmivem i pro případ, kdyby bylo hodně sněhu a dlouhodobější mráz. „Letos se urodilo poměrně hodně žaludů i kaštanů, toho máme dost a v případě potřeby je můžeme zavážet i do okolních lesů pro lesní zvěř,“ dodal Bobál.

Tachovský útulek se na zimu připravuje pečlivě.Zdroj: Deník / Jiří Kohout

Ve stanici mají čerstvý přírůstek, který zde zřejmě stráví zimu. „Tento týden jsem vzal do péče kačera kachny divoké, který měl nohu poraněnou o rybářský vlasec. Teď se léčí, ale pokud mu noha odumře, zůstane u nás natrvalo,“ uvedl.

NOSTE SVETRY

I když se plzeňský útulek pro zvířata v nouzi nijak zvlášť na zimu nechystá, na svém webu zveřejnil, že by velmi potřeboval svetry pro velké psy. Z potravin nejvíce pomohou piškoty, konzervy pro psy a kočky či koťata. Lidé ale nemají nosit matrace, obojky, hračky či prošívané deky. O zvířata v útulku se stará Městská policie Plzeň a aktuálně tu je umístěno 38 psů a 52 koček. „Na chladné dny jsme připraveni, o zvířata je postaráno,“ uvedla mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová. 

Lampionový průvod v Tachově.
Lampionovým průvodem uspávali ježečky