* 17. 5. 1937, Kdyně  
† 9. 4. 2011, Seychely

Poté, co vystudoval na Baarově gymnáziu v Domažlicích, odešel do Plzně na dvouletou Vyšší pedagogickou školu pro učitele druhého stupně, poté dálkově studoval dějepis a češtinu na Karlově universitě. Po vojenské službě u Pohraniční stráže (Nýrsko, Slatě) působil na ZŠ v Hostouni a dále v Bochově na Karlovarsku a na Střední ekonomické škole pro pracující v Karlových Varech, kde se také usadil. V roce 1986 byl zaměstnán v redakci Západočeského nakladatelství a v Plzeňském deníku, od roku 1996 byl spisovatelem ´na plný úvazek´.

Shrnout Šmídovu literární dráhu do novinového článku je prakticky nemožné. První povídku Šmíd uveřejnil v roce 1959, poté publikoval krátké prózy a zejména publicistické glosy s pedagogickou a sportovní tematikou. Soustavně se Šmíd začal věnovat literatuře na začátku 70. let – inspirací mu bylo okolní prostředí (Krušnohoří), vlastní zkušenosti (povolání učitele, parta vodáků) a vztah k historii, zájem o pověsti a mýty, či tematiku českých hradů. Významnou linii v jeho tvorbě představují svébytně pojaté průvodce a cestopisy, v nichž s příznačným smyslem pro černý humor, ironii a absurditu líčí svá někdy humorná, někdy dobrodružná putování po světě. Vystihuje přitom zároveň jedinečnou atmosféru krajů a čtenáři přibližuje krásu i všednodenní charakter míst domácích i světových.

Domažlická Univerzita 3. věku uzavřela již 9. ročník.
OBRAZEM: Domažlická Univerzita 3. věku uzavřela již 9. ročník

Šmídova tvorba byla inspirací i pro rozhlas, divadlo a film. Rozhlasové studio Brno vysílalo jeho satirické kabarety, karlovarská divadelní scéna inscenovala montáž ze Šmídových knih Proč bychom se netopili a Proč bychom se nepotili. Podle románu Cejch byla napsána divadelní hra Les divokých sviní.  Rudolf Krejčík natočil animované snímky na náměty pověstí z knihy Strašidla a krásné panny, nebyly však uvedeny. V roce 2008 byl dokončen desetidílný televizní seriál Proč bychom se netopili.  Šmíd skládal též folkové a trampské písňové texty a připravoval scénáře vystoupení pro skupiny Roháči a Hop Trop.

Šmídovo výročí si v Domažlicích připomínáme řadou akcí: v Chodském hradě je ke shlédnutí výstava fotografií Cesty za inspirací, dále se ve čtvrtek 18. května koná křest nového vydání knihy Dudáci a vlčí hlavy, jehož vydání podpořil Plzeňský kraj, Okrašlovací a sportovní sdružení Český les, města Kdyně a Domažlice.

Na jeho počest se také bude konat v zahradě pod Chodským hradem koncert skupiny Hop trop, a to v pátek 23. června.

Kristýna Pinkrová