Od pátečních 13 do nedělních 20 hodin platí výstraha, kterou vydali meteorologové. Plzeňský kraj i zbytek republiky upozorňují na vysoké teploty, které poslední prázdninový víkend přinese.

Pátek i následující dva dny si budou podle meteoroložky Marty Suché velmi podobné. „Teploty udáváme 30 až 33 stupňů Celsia. Žádný den by neměl nějak výrazně vyčnívat," uvedla s tím, že tropy přinesl teplý vzduch od jihu.¨

Začátek nového týdne sice přinese mírné ochlazení na 20 až 24 stupňů, ale pak se znovu oteplí. „O letní teploty nepřijdeme, dodala meteoroložka.

A jaké tedy bylo letošní léto? Čtyři pohledy na letní měsíce najdete níže.

Rozmary počasí

Obávali jsme se, aby po loňském extrémně suchém létě nepřišlo ještě sušší. Počasí nakonec bylo o něco vyrovnanější a tropických dnů nebylo tolik, nicméně také dokázalo pozlobit.

Přišly silné červnové přívalové deště a s nimi bleskové povodně, které zasáhly většinu regionů Plzeňského kraje i Karlovarsko, často bouřilo. Teplotní rekordy na rozdíl od loňska tolik nepadaly.

Koupání a vodáci

Teplé počasí doslova láká k vodě. Na Plzeňsku jsou podmínky ke koupání většinou dobré. Přírodní koupaliště sice už ztratila velkou průhlednost vody, zdraví škodlivých sinic ale zatím moc není.Zdroj: DENÍK/Zdeněk VaizMilovníci koupání a také vodáci mají za sebou příjemné léto. Vlastně jediným přírodním koupalištěm, které hygienici plavcům nedoporučovali, byl rybník Valcha na Klatovsku. Nejlepší kvalitou se chlubily biotopy v Dobřanech a v Blovicích, rybník Babylon na Domažlicku nebo koupaliště ve Kdyni. Vodáci zase oceňovali sjízdné řeky – kromě tradiční Berounky i Radbuzu, Mži nebo Otavu.

Zemědělství

Letošní žně zpomalilo počasí. Když pršelo, zemědělci do polí nevyjížděli a čekali. Dnes už mají ječmen a řepku takzvaně pod střechou a s dalšími plodinami pokračují. I tak podle Ministerstva zemědělství ČR patří Plzeňský kraj se 75,1 % sklizených ploch obilovin ke třem krajům, kde mají žně největší zpoždění. Nejméně je sklizeno ovsa a jarní pšenice. Úrodu odhadují jako průměrnou.

Černá kronika

Havárie vrtulníku u Rybnice na severním PlzeňskuZdroj: DENÍK/Milan ŘískýLéto 2016 je ale také létem, při němž vyhaslo mnoho životů. Rodiče čtyř dětí zemřeli při autonehodě u Velkého Boru na Klatovsku, v Rybnici se zřítil vrtulník, v němž zahynul pilot i jeho kolega, ve Stříbře zemřel motokrosový závodník a ve Stodě jezdec na mopedu a rekordní jsou počty utonulých – sedm lidí během června a července. To je stejně jako za předchozí dva roky dohromady.